• Wethouder Herbert Raat bij het omver gereden beeld De Turftrapster.

    Gemeente Amstelveen

Herplaatsing De Turftrapster op andere plek in Oude Dorp

AMSTELVEEN Het omvergereden beeld ´De Turftrapster´ krijgt bij herplaatsing een andere plek in het Oude Dorp, waar het beter tot zijn recht moet komen. Ook wordt een plek gezocht waar het beeld geen risico loopt om nogmaals omver te worden gereden.

Het beeld ´De Turftrapster´ van Pieter de Monchy dat op het Dorpsplein werd op woensdag 26 september met sokkel en al omver gereden door een autobus. De bus reed na de aanrijding door. Omwonenden die de klap hadden gehoord, spoedden zich naar buiten om foto´s van de bus te maken waarop ook het kenteken zichtbaar was. De gemeente nam daarop contact op met het betreffende busbedrijf. Dat heeft inmiddels zijn aansprakelijkheid erkend.

De gemeente krijgt de kosten voor het herstellen en herplaatsen van de omver gereden Turftrapster in zijn geheel vergoed. Het gemeentebestuur is tevreden dat het zo opgelost kan worden. "Ik wil de betrokken bewoners die mij foto's van het incident hebben gestuurd bedanken. Hierdoor hebben we de zaak snel kunnen oplossen", zegt wethouder Herbert Raat (Cultuur). "We maken ons er hard voor het beeld zo snel mogelijk terug te plaatsen."

Voor het bronzen beeld is een hardstenen sokkel besteld in plaats van een gemetselde. Op de laatste variant was enkele jaren geleden bij de herplaatsing van de Turftrapster op het gerenoveerde Dorpsplein de nodige kritiek. Volgens kunstkenners zou het niet bij het beeld passen. Daarom is nu gekozen voor een hardstenen sokkel. Dat betekent wel een langere levertijd van 4 tot 6 weken. "In de tussentijd kijken we naar een passende locatie in het Oude Dorp,¨ aldus de wethouder. Het bekende beeld stond tot eind 2003 voor het toenmalige gebouw van de Rabobank aan de Amsterdamseweg.