• Thomas Wals (links), Rik Movig (midden), Søren Ludvig Movig (rechts) en Ludvig Emil Movig (achter) sluiten de huurovereenkomst voor Wester-Amstel.

    Jan van Tilburg

Nieuwe huurder Wester-Amstel; park blijft open voor publiek

AMSTELVEEN De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds wordt de nieuwe huurder van buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk. Groengebied Amstelland had eerder haar pachtcontract voor de buitenplaats per eind 2019 beëindigd. De stichting J.Ph.J.F. Lissone, eigenaresse van Wester-Amstel, en MKB Fonds Beheer B.V. hebben nu en langdurige huurovereenkomst gesloten, die ingaat op 1 januari 2020. De poort, en daarmee het park, blijven open voor het publiek. Ook de vrijwilligersactiviteiten van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel blijven doorgaan.  Aan het gebruik van het achterhuis voor exposities en concerten komt voorlopig wel een einde.

Het MKB Fonds is nu nog gevestigd aan de Keizersgracht 135 in een monumentaal pand. MKB Fonds is de afgelopen jaren hard gegroeid en zocht al geruime tijd naar een nieuwe locatie voor haar kantoor. Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, zegt hierover: "Naast het feit dat MKB Fonds uit haar jasje groeide, was het voor onze medewerkers, klanten en relaties steeds moeilijker om ons kantoor te bereiken. Amsterdam slibt dicht, parkeerplaatsen verdwijnen en kosten stijgen exponentieel. Wij zochten naar een locatie met eenzelfde historische uitstraling, die goed bereikbaar was en waar we voldoende ruimte hebben om verder te kunnen groeien."

Wester-Amstel voldeed aan alle eisen. Wals: "Wester-Amstel past perfect bij de waardes van ons bedrijf: solide, een menselijke maat, en gericht op de lange termijn. Wij zijn bijzonder vereerd dat wij dit prachtige Nederlandse cultureel erfgoed mogen betrekken en kunnen bijdragen aan haar behoud."

Søren Ludvig Movig, voorzitter en rentmeester van Lissone, is blij met haar nieuwe huurder: "Wester-Amstel krijgt met MKB Fonds een waardige opvolger van haar huidige gebruiker Groengebied Amstelland. Zij past bij het karakter, de historie en het gebruik van Wester-Amstel." Lissone streeft naar een duurzaam beheer van Wester-Amstel, het behoud van de toegang voor het publiek en een blijvende betrokkenheid van vrijwilligers en familie. Dit streven wordt met de komst van het MKB Fonds verder ingevuld. Movig zegt: "Samen met onze vrijwilligers en het MKB Fonds gaan wij de komende jaren werken aan een nóg mooier Wester-Amstel".

De stichting Vrienden van Wester-Amstel gaat door met haar publiekswerk. Ruim 30 vrijwilligers helpen de tuinen en het park te onderhouden. Daar is ook de komende jaren ruimte voor kleinschalige, culturele evenementen, zoals een beeldentuin, kinderschilderen, openluchtconcerten en de poëzieroute. Ook blijft er plek voor de jaarlijkse publiekstrekkers Amstellanddag, Open Monumentendagen en de plantenruilbeurs. Er wordt nagedacht over de realisatie van een oranjerie voor bezoekersontvangst en vrijwilligers en de opzet van een biologische moestuin. Zo kunnen bezoekers blijvend genieten van deze 17e -eeuwse 'lusthof' in het Amstelland.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de nationale Open Monumentendagen. Vrijwilligers van Wester-Amstel staan klaar om tekst en uitleg te geven bij de historie en toekomst van Wester-Amstel. Ook is er een marktstal met biologische 'WesterAmstel' producten.

Buitenplaats Wester-Amstel is in 1662 gesticht door Nicolaas Pancras, burgemeester van Amsterdam. Het park is open voor bezoekers op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur en in de weekenden van maart tot oktober van 12.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie: www.westeramstel.com.