• Jacobine heeft drie jaar gewerkt aan haar debuutroman.

    Naomi Heidinga
  • PR

Jacobine van den Hoek presenteert debuutroman ´Zondebok´

AMSTELVEEN Zondebok is het schrijversdebuut van Jacobine van den Hoek, columniste van het Amstelveens Nieuwsblad. De historische roman vertelt het verhaal van Fye Lieveheer, een krachtige vrouw uit het zestiende eeuwse Amsterdam, aan de vooravond van de 80-jarige oorlog. Zondebok wordt 18 april gepresenteerd bij Boekhandel Venstra.

Sinds een aantal jaar is Jacobine schrijfster. Daarmee jaagt ze haar droom na. Op haar veertigste begon het te kriebelen. "Ik was destijds headhunter, had een bedrijf samen met mijn man. Maar, net als zoveel mensen rond die leeftijd, vroeg ik me af: waar word ik nu echt gelukkig van? Dat was even zoeken, maar tijdens een vakantie op Terschelling wist ik het: schrijven maakt me gelukkig. In het verleden had ik wel geschreven, als kind hield ik een dagboek bij, maar daar was het bij gebleven. Wel heb ik altijd veel gelezen."

Het schriftje, waarin ze die zomer begon met het opzetten van een verhaallijn, heeft ze nog steeds. "Ik ben begonnen met het schrijven van een thriller, in de stijl van de boeken die ik las. In eerste instantie schreef ik één dag per week, en werkte ik de andere dagen in ons bedrijf, maar gaandeweg besteedde ik steeds meer tijd aan schrijven."

Schrijven doe je alleen. Maar als je vanuit niets begint, zijn tips en adviezen welkom. "Daarom heb ik een workshop gevolgd bij schrijfster Simone van der Vlugt. Ik lees haar boeken graag. Voorafgaand aan de workshop heeft ze mijn manuscript gelezen en van feedback voorzien. Ze adviseerde me veel boeken van anderen te lezen, om te leren; welk perspectief gebruiken ze bijvoorbeeld, en hoe is de spanningsopbouw."

Ze bleef contact houden met Simone, die haar voorstelde een ander genre te proberen, omdat het thrilleraanbod groot is. "Ze raadde me aan een historische roman te schrijven. Ik vond het een goed idee, heb destijds alle boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw gelezen. Zoiets wilde ik ook: een goed leesbare historische roman schrijven."

Maar eerst moest ze op zoek naar een onderwerp. "Ik ben naar verschillende musea geweest voor inspiratie. In een tijdschrift las ik een verhaal over de weeshuisziekte en Fye Lieveheer, een vrouw die van hekserij werd beschuldigd. Dat sprak me enorm aan: daarmee had ik mijn onderwerp gevonden."

Voor ze ging schrijven, deed ze maandenlang research, om een beeld te krijgen van het leven in de zestiende eeuw. Ook verdiepte ze zich in het verhaal van Fye Lieveheer en de weeshuisziekte. Vervolgens stortte ze zich in het schrijfproces. Toen het manuscript af was, huurde ze een redacteur in om kritisch naar de tekst te kijken.

De eerste keer dat ze haar manuscript naar uitgevers stuurde, leverde niets op. Daarop ging ze verder met schaven en probeerde het nogmaals. Ditmaal met meer succes: uitgeverij Harpers Collins was geïnteresseerd. De verantwoordelijke redacteur ging op vakantie, daarna bleef het stil. Weken later ontving Jacobine het bericht dat ze afzagen van publicatie. Bijna wilde ze de moed laten zakken, maar ze besloot toch met tips van de uitgever aan de slag te gaan. Afwijzingen van diverse uitgeverijen volgde, maar de derde keer was het wel raak: Uitgeverij Mozaïek wilde haar boek uitgeven.

Drie jaar heeft ze aan het boek gewerkt. "Ik heb de droom om als schrijver mijn brood te verdienen. Ik leg de lat voor mezelf hoog. Het enige dat me kan gebeuren is dat ik faal." Als straks de rust is wedergekeerd gaat ze verder met het volgende boek. "Om te schrijven heb je rust nodig, je moet echt in het hoofd van de personages kunnen kruipen.

WINACTIE Jacobine mag vijf exemplaren weggeven. Reacties kunnen naar contact@uitgeverijmozaiek.nl onder vermelding van winactie Zondebok - Amstelveens Nieuwsblad. Zondebok kost 20,99 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel.