• Naomi Heidinga

Koffie-uurtje van Gouden Dagen in vijf zorgcentra

AMSTELVEEN Gouden ballonnen en slingers sierden vrijdagmiddag de huiskamer van het Amstelveense raadhuis. Daarnaast grijze koppies, koffie en gebak en liedjes uit de jaren zestig en zeventig. Gevierd werd dat vijf zorginstellingen in Amstelveen voortaan meedoen aan het Gouden Koffie Uurtje: een initiatief van de organisatie Gouden Dagen. Deze organisatie wil eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.

Voor het feestje waren zo'n veertig ouderen uitgenodigd, grotendeels woonachtig in een van de vijf verschillende zorginstellingen die voortaan meedoen met het koffie uurtje: Groenelaan, Klaasje Zevenster, Nieuw Vredeveld, Zonnehuis Amstelveen en De Luwte. Carla Nassy (86 jaar) is een van hen. Ze woont in de Keizer Karelflat. Het feestje leek haar wel wat. "Het is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten."

Van Gouden Dagen heeft ze nog nooit gehoord. Maar ze vindt het wel goed dat eenzaamheid onder ouderen wordt aangepakt. Al hebben ouderen daar zelf ook een rol in. "Als je alleen in je huis blijft zitten, gebeurt er niets. Je moet als oudere wel wat ondernemen. In Amstelveen wordt genoeg georganiseerd." Zo zit bij Carla de week al behoorlijk vol. Maandag gaat ze naar de gym, dinsdag is het tijd voor koersbal, woensdag doet ze 's ochtends aan hersengym en 's middags gaat ze naar de seniorengroep in Amsterdam.

"In de flat hebben we een gezamenlijke eetruimte. Veel mensen die alleen zijn, gaan daar in hun eentje aan een tafel zitten. Ik ga dan gewoon bij iemand zitten. Dan knoop ik altijd een gesprekje met de ander aan."

Maar niet iedereen is zo ondernemend als Carla. Of gaat zo makkelijk het gesprek aan. Juist voor hen is het Gouden Koffie Uurtje bedoeld. "92 procent van de ouderen in Nederland woont thuis,"aldus Jan Romme, directeur van de Gouden Dagen. "Juist voor deze mensen maken wij ons sterk."

Op Groenelaan is iedereen welkom op de 1e dinsdag van de maand. Bij Klaasje Zevenster is dat op de 2e dinsdag van de maand, bij Nieuw Vredeveld op de 2e woensdag, op Zonnehuis Amstelveen de 3e dinsdag en bij De Luwte is het iedere 4e woensdag van de maand, allemaal van 10.30 - 11.30 uur.

Naomi Heidinga