• Locoburgemeester Herbert Raat (tweede van links) bij het protest van Voorpost in het raadhuis.

    Gemeente Amstelveen

"Kraakactie is gevolg van falend rijksbeleid"

AMSTELVEEN "De kraakactie in Amstelveen door uitgeprocedeerde asielzoekers is het gevolg van falend rijksbeleid." Aldus locoburgemeester Herbert Raat (VVD). Gemeenten worden volgens hem opgezadeld met een probleem dat door het rijk wordt veroorzaakt. "Het rijk rondt de procedures voor afgewezen asielzoekers niet af met uitzetting. Gemeenten kunnen dat niet oplossen."

De groep 'We Are Here' die dinsdagnacht in het leegstaande kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan is neergestreken, trekt in Amsterdam al jaren van kraakpand naar kraakpand. Wat Raat betreft wordt het Amstelveense kantoorpand zo snel mogelijk ontruimd, maar het ziet er naar uit dat dit nog wel enkele weken kan gaan duren. "Ik ben er zelf langs geweest," zegt hij. "De meesten spreken geen Nederlands. Ze hebben geen toekomst in Nederland, ze hebben niet het recht om hier te blijven. Het zou beter zijn als zij hun focus richten op terugkeer naar hun land van herkomst. De rechter heeft bepaald dat ze het land moeten verlaten. In mijn contact met hen heb ik gewezen op instanties die hen daarbij kunnen helpen, zoals de Dienst Terugkeer & Vertrek, DT&V. Daarmee hebben wij volgende week een gesprek."

AANGIFTE Medebepalend voor de duur van de kraakactie is het handelen van de eigenaar van het pand. Die heeft inmiddels aangifte gedaan. "Kraken is een strafbaar feit," zegt Raat. "Maar voor het Openbaar Ministerie heeft ontruiming weinig prioriteit, wat voor de geloofwaardigheid uitermate slecht is. In het pand bevond zich geen kraakwacht. Was dat wel het geval geweest, dan zou er sprake zijn van huisvredebreuk en had er snel tot ontruiming overgegaan kunnen worden."

KRAAKWACHTEN Om kraakacties in andere panden te voorkomen, heeft de gemeente de eigenaren van leegstaande gebouwen opgeroepen kraakwachten in te zetten. "Daar blijkt grote belangstelling voor," zegt Raat. "Bij de gemeente zijn al tal van telefoontjes binnengekomen van vooral Amstelveense jongeren die best tijdelijk in zo'n pand willen wonen. Dat kan heel goed, want kantoren zijn gewoonlijk voorzien van wc's en keukens. Dit biedt een kans voor jongeren. Dat is dan nog een lichtpuntje in deze zaak."
Volgens Raat beschikken de krakers over voldoende voedsel. "We hebben een medewerker aangesteld die dit soort aspecten in de gaten houdt. We willen een humane oplossing, we laten ze niet verhongeren. Als iemand echt in nood is en hulp nodig heeft, dan krijgt hij die."
In een raadscommissievergadering donderdagavond kwam de kraakactie uitgebreid aan de orde. GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas vroeg zich af of het voormalige opvangcentrum voor asielzoekers in Kronenburg al dan niet tijdelijk soelaas zou kunnen bieden voor de groep asielzoekers. Volgens Raat gebeuren in dat gebouw inmiddels ook andere dingen en is het niet één twee drie hiervoor beschikbaar. Liever zoekt hij een oplossing in het vertrek naar het land van herkomst.

PROTEST Voorafgaand aan de commissievergadering was er donderdagavond een protest van de rechtse actiegroep Voorpost. "Ze kwamen met een man of twaalf naar het raadhuis," zegt Raat. "Ze hadden ook een spandoek bij zich. Ik heb hun verzocht te vertrekken. We hebben gelegenheid gegeven om in het raadhuis op een nette manier te demonstreren. Vervolgens zijn ze na een kop koffie weg gegaan." Ook vandaag, vrijdag, zou er een protest tegen de asielzoekers plaatsvinden.

ULTIMATUM VVD-fractieleider Kees Noomen stelde in de commissie voor om premier Mark Rutte een ultimatum te stellen. "We kunnen hem een e-mail sturen dat het probleem maandag om vier uur opgelost moet zijn. Want hier moet paal en perk aan gesteld worden." Raat zag er weinig in: "Stel dat we dat doen en tegen het kabinet zeggen: als u het probleem maandag nog niet heeft opgelost, dan trekken we op naar Den Haag of zo, ik denk niet dat dat soelaas biedt. Ik denk dat wij als college moeten proberen het onderwerp in Den Haag hoog op de agenda te krijgen en te laten zien: dit is niet acceptabel voor Amstelveen en ook niet voor Amsterdam." Raat deed Noomen de suggestie om als voorzitter van de grootste fractie in de raad via zijn contacten in Den Haag ook te proberen het onderwerp op de agenda te krijgen. "Iedereen weet dat de oorzaak van het probleem bij het rijk ligt, niet bij ons en niet bij de Stopera."