• Armando (1929-2018) tijdens bezoek aan Museum Van der Togt in 2015.

  Sander Koning
 • Der Feldweg (2017): olieverf op doek.

  Armando
 • Untiteld 151 (2019)

  Bas Meeuws Courtesy Per van der Horst Gallery
 • Mieke Groot: Geen Titel (Gegoten Glas)

  Collectie Museum Jan van der Togt

Expositie werk van Armando in Museum van der Togt

AMSTELVEEN Werk van de in 2018 overleden bekende kunstenaar Armando is vanaf 18 september tot en met 17 november te zien in Museum Jan van der Togt. Daarnaast vinden vanaf 3 september tot en met 13 oktober twee exposities plaats waar zowel werk van gevestigde kunstenaars als van jong talent te zien is. Het gaat om de tentoonstellingen ´50 jaar glas aan de Rietveld Academie´ en ´Een fotografische reis om de wereld´ met werk van fotograaf Bas Meeuws.

GEBOORTEDAG Armando, onder meer bekend het kunstwerk ´Der Bogen´ op het Stadsplein, zou op 18 september 90 jaar zijn geworden. Ter ere daarvan zijn vanaf die datum op verschillende plekken in het museum schilderijen, tekeningen en keramiek van hem te zien. Amstelveen was voor Armando een belangrijke plek. Hij woonde jarenlang afwisselend in Amstelveen, Berlijn en Potsdam. Bij de expositie wordt ook de bundel ´Toch´ gepresenteerd: een bundel samengesteld uit een map met ongepubliceerde gedichten en ultrakorte verhalen die Armando in het laatste jaar voor zijn dood schreef.

GLAS Met de expositie ´50 jaar glas aan de Rietveld Academie´ wordt stilgestaan bij het vijftigjarig bestaan van de glasafdeling van deze kunstacademie. Naast topstukken uit de vaste collectie worden ook nieuwe werken van jong talent getoond. De glasafdeling van de Rietveld Academie was de eerste in Europa en is nog steeds een van de belangrijkste glasopleidingen ter wereld. De opleiding bracht grote namen voort: van gevestigde namen als Mieke Groot, Richard Meitner en Bert Frijns tot pas afgestudeerden Yuna Choi en Aleksi Marjamaa. De Academie daagt studenten uit om experimenteel en vernieuwend te zijn en om zich met het materiaal buiten de grenzen van het vakgebied te bewegen. Bij recent afgestudeerden wordt glas als centraal materiaal, gecombineerd met andere materialen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Jens Pfeifer, het huidige hoofd van de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie.

FOTOGRAFISCHE BLOEMSTILLEVENS Daarnaast is en met 13 oktober werk van de jonge fotograaf Bas Meeuws te zien. Hij maakt prachtige, gestileerde fotografische bloemstillevens geïnspireerd op 17e eeuwse schilderkunst. Meeuws componeert zijn foto's zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Meeuws nieuw werk gemaakt waarin hij kunstobjecten uit de glascollectie van het museum heeft geselecteerd en gefotografeerd. De objecten heeft hij verwerkt in nieuwe digitaal gecomponeerde bloemstillevens. De expositie toont een overzicht van werken uit Meeuws hele oeuvre, van over de hele wereld, onder meer uit India en Taiwan.


Museum Jan van der Togt staat aan Dorpsstraat 50 en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 11,50 euro voor volwassenen en 6 euro voor tieners van 13 tot en met 18 jaar. Kinderen tot en 12 jaar en houders van ee Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart of Amstelveenpashebben gratis toegang. Een combiticket met het Cobra Museum kost 17,50 euro. Voor meer info: www.jvdtogt.nl