• Willeke Frima
  • Fragment van het portret 'De tekenaar'.

    Willeke Frima

Willeke Frima uit Amstelveen genomineerd voor Portretprijs

AMSTELVEEN De Amstelveense kunstschilder Willeke Frima is met haar portret 'De tekenaar' genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. Een jury heeft in totaal vijftig werken geselecteerd uit meer dan 1250 portretten zijn ingestuurd door kunstenaars uit heel Nederland. De genomineerde werken worden van 1 september tot en met 17 november tentoongesteld in Slot Zeist.

"Dit portret is ontstaan uit vele tekeningen die ik maakte tijdens mijn werk als 'caregiver' (buddy) voor thuisservice organisatie Home Instead Amstelland," aldus Willeke Frima over 'De tekenaar'. "Wekelijks kwam ik thuis bij Egbert, een tekenleraar in ruste die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Tijdens deze wekelijkse bezoeken tekenden we steeds elkaar. We delen de passie voor het tekenen en verveelden ons nooit. Wel honderd keer heb ik Egbert getekend en hij mij. Op het schilderij is duidelijk te zien hoe het licht van twee kanten komt. De suggestie van een huiselijke omgeving benadrukken de intimiteit van het moment en de verbondenheid tussen kunstenaar en model, wat we allebei tegelijkertijd waren. Met mijn manier van schilderen, kleine toetsjes onverdunde olieverf, kreeg ik precies het breekbare, dromerige effect dat ik beoogde."

Willeke Frima volgde de opleiding voor leraar tekenen en textiele werkvormen aan de lerarenopleiding Zuid West Nederland in Delft. Vanaf 1999 ging zij zich serieus toeleggen op het tekenen en schilderen in de traditie van het klassieke realisme. Hoewel de schilderijen er vaak heel gedetailleerd uitzien beschouwt Willeke zichzelf niet als een fijnschilder; de verf wordt pasteus, dus onverdund aangebracht. De kleuren blijven hierdoor helder en sprankelend; de penseeltoets blijft zichtbaar. Geliefde onderwerpen zijn portretten, dieren en stillevens. Willeke Frima geeft schilderles bij SAKB ateliers in Amstelveen.

Zie ook https://www.kunstinzicht.nl/portfolio/werk/willekefrima/12.html