• Herbert Raat, Cathelijne Broers, Wouter van der Schraaf, James Leyer burgemeester Bas Eenhoorn, Linda du Prie (beleidsmedewerker cultuur Amstelveen) en Harry van der Bergh

    Naomi Heidinga

Kunstraad: ´Kunst en Cultuur focussen op Amstelveners´

AMSTELVEEN De Amstelveense Adviesraad voor Cultuur (AAC) is vorige week voor het eerst bijeen gekomen. Een eerste conclusie was dat de focus op gebied van kunst en cultuur in eerste instantie op Amstelveners moet komen te liggen. Een andere conclusie is het inzichtelijk maken van het huidige aanbod via een online culturele agenda of overzicht van kunst in de openbare ruimte.

De AAC is in het leven geroepen om mee te denken over het lokale cultuurbeleid. Het doel is om te komen tot een breed en kwalitatief aanbod van kunst en cultuur. Wethouder Herbert Raat (Cultuur) is blij met de komst van de AAC: "We fungeren niet als dependance van Amsterdam. Als Amstelveners iets leuk vinden om naartoe te gaan, volgt de rest vanzelf. Het is daarom goed dat we starten met de focus op onze eigen inwoners. Dat is goed voor onze economische ontwikkeling en voor het Amstelveengevoel."

Conclusies uit de bijeenkomst worden meegenomen in de aanpassing van het nieuwe beleid. In april volgt een bijeenkomst met de gemeenteraad. Na de besluitvormingsprocedure worden instellingen en verenigingen betrokken voor participatie bij de Uitvoeringsagenda Cultuur.

De raad bestaat uit vier leden. Frans van der Avert (directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk), Cathelijne Broers (directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk), Harry J. van der Bergh (kunstverzamelaar en oud PvdA-raadslid in Amstelveen) en James Leyer (is eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen waaronder de Armando Stichting geweest). Namens het college van B en W waren burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat bij de eerste vergadering aanwezig.