• De Kaagbaan is deze week vanwege werkzaamheden buiten gebruik.

    René de Leeuw

Lawaaiige week door werk aan Kaagbaan

SCHIPHOL Schiphol veroorzaakt deze week veel extra geluidsoverlast als gevolg van werkzaamheden aan de Kaagbaan. Vliegtuigen wijken uit naar andere banen: in de eerste helft van deze week vooral naar de Aalsmeerbaan, maar later deze week waarschijnlijk ook naar de Buitenveldertbaan.

Schiphol kondigde vorige week aan dat twee weken lang, van 24 februari tot 11 maart, werkzaamheden zou gaan verrichten aan de Kaagbaan. Dat leek lang, omdat voor jaarlijks onderhoud één week per baan gebruikelijk is. Uit navraag bij de luchthaven blijkt het alsnog te gaan om één week. De verwarring komt voort uit een ontheffing die Schiphol heeft gekregen om, indien nodig, de Buitenveldertbaan tot 11 maart voor nachtvluchten te mogen gebruiken. "We hebben die ontheffing gevraagd tot 11 maart voor als de werkzaamheden uitlopen," aldus een woordvoerster van de luchthaven. Ze geeft echter aan dat het werk waarschijnlijk wel op 4 maart afgerond zal zijn.

TAXIBAAN Het gaat niet alleen om onderhoud. Schiphol bereidt ook de aanleg voor van een nieuwe taxibaan over de A4. Daar ligt nu een enkele taxibaan en Schiphol wil die verdubbelen met het oog op de veiligheid. Daartoe wordt een baanstation, dat onder meer de baanverlichting aanstuurt, verplaatst. Daarvoor worden deze week kabels onder de Kaagbaan gelegd. In de eerste helft van september gaat de Kaagbaan opnieuw dicht, dan voor twee weken, om het nieuwe rijbaanstation in te richten en het oude te slopen. Intussen krijgen vooral Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen-Zuid deze week de volle laag met vlieglawaai. De Aalsmeerbaan is overdag en 's avonds continu in gebruik, vooral voor starts. Later deze week verandert het weer en is de kans groot dat ook de Buitenveldertbaan vaker wordt ingezet.

VERSTORING Een ander grote verstoring brengt in de periode van 11 maart tot 22 april groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan. Te verwachten valt dat dan de Buitenveldertbaan veel vaker gebruikt wordt, waar vooral Amstelveen-Noord last van heeft. Kleine onderhoudsbeurten zijn er later dit jaar verder voor de Polderbaan van 30 juni tot en met 8 juli, de Aalsmeerbaan van 23 september tot 7 oktober en de Buitenveldertbaan van 6 tot 14 oktober.