• Taalcoch Louise Tak en Mohamed Alassar.

    Taalhuis Amstelland

Nederlands leren met hulp van Taalcoach

AMSTELVEEN Bij Taalhuis Amstelland is iedereen welkom die beter Nederlands wil leren lezen, spreken of schrijven. Betrokkenen krijgen informatie en advies én kunnen aan de slag gaan met een Taalcoach. Zo is Louise Tak sinds twee maanden de Taalcoach van Mohamad Alassar. Wie ook taalcoach wil worden, kan zich bij het Taalhuis aanmelden.

Mohamad Alassar, ingenieur Elektrotechniek, kwam zo'n vier jaar geleden vanuit Syrië in Nederland. Hij heeft snel zijn inburgeringsexamen gehaald, en tegelijkertijd een eigen bedrijf opgezet in Amstelveen. Een bedrijf dat renovaties doet, zoals keuken- of badkamerrenovatie. Hij heeft nu vijf mensen in dienst, die allen afkomstig zijn uit Syrië. Maar hij realiseerde zich ook dat hij beter Nederlands moest kunnen spreken. Dat is wel zo handig voor contacten met de klant en voor offertes en facturen in het Nederlands. Daarom vroeg hij hulp aan het Taalhuis.

Louise heeft jarenlang gewerkt als zelfstandig Fysiotherapeut. Ver voorbij de pensioengerechtigde leeftijd werd dit steeds moeilijker en moest ze uiteindelijk tegen haar zin haar werk opgeven. De zoektocht naar een nieuwe invulling van haar tijd bracht haar bij de balie van het Taalhuis. Ze vroeg of ze als ex-onderneemster misschien een anderstalige kon helpen en dat kon zeker. Het Taalhuis heeft aar aan Mohamad gekoppeld. Twee mensen met passie voor ondernemen, dat leek een goede match. Niet alleen voor de taal, maar ook voor allerlei andere zaken die voor ondernemers in Nederland goed zijn om te weten.

Bij de eerste ontmoeting vertelde Mohamad over zijn tocht naar Nederland, zijn gezin en zijn werkzaamheden nu. Maar zijn aandacht was zo gericht op zijn renovatiebedrijf, dat het Louise veel kracht kostte hem bij de les te krijgen. Later moesten ze samen lachen om dat eerste 'gevecht'. Gelukkig was er vanaf het eerste moment een klik tussen hen. Wekelijks werken ze met elkaar aan de hoge tafel, gebogen over boeken en schriften. Dus veel Nederlands praten, soms aangevuld met een Engels woord.

Mohamad is zeer actief. Behalve zijn eigen bedrijf adviseert hij ook de Stichting Start Solution. Deze Stichting streeft naar een volwaardige participatie en integratie van de Syrische gemeenschap en andere nieuwkomers in Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Kudelstaart.

Meer informatie over het Taalhuis of om Taalcoach te worden is verkrijgbaar via taalhuis@debibliotheekamstelland.nl of http://www.wereldbuur.nu/