• Wethouder Van Ballegooijen bij de start van de meningokokkenvaccinatie in Amstelveen.

    Gemeente Amstelveen

Meningokokkenvaccinatie van start in Amstelveen

AMSTELVEEN De vaccinatie tegen meningokokken is dinsdag van start gegaan n de Emergohal in Amstelveen. Uit Amstelveen hebben 4500 jongeren een uitnodiging gekregen om deze prik te halen. Het ging om alle jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004. Jongeren uit 2003 en 2005 krijgen eind mei een uitnodiging.

"Meningokokken kunnen een zeer ernstige infectieziekte veroorzaken. Gelukkig is er een goed vaccin. Door je te laten inenten bescherm je jezelf en de mensen om je heen," aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). Hij ging langs in de Emergohal om de GGD en alle medewerkers te bedanken voor hun inzet.

Meningokokkenziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. De meningokok kan zich verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als iemand zelf niet ziek is door de bacterie, kan hij/ zij een ander wel besmetten. De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

´Wie een kind in die leeftijd heeft en hij of zij geen zin heeft om de prik te halen, ga dan het gesprek aan om hem of /haar en broers, zussen, vrienden en vriendinnen te beschermen. Want met 1 prikje in je arm, je minimaal 5 jaar beschermd,¨ aldus de gemeente.

Wie de afspraak gemist heeft, kan op 18 juni naar de Emergohal komen of naar de RAI Amsterdam op 18 april of 20 juni. In Amstelveen is het prikken tussen 13.30 en 18.30 uur. In Amsterdam is het tussen 13.00 en 20.00 uur. Er hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken, maar het kan wel zijn dat er dan wel langer gewacht moet worden.

[HPV} De GGD verzorgt ook de HPV vaccinaties voor gemeente Amstelveen. Het Rijksvaccinatieprogramma biedt alle 13-jarige meisjes de mogelijkheid om kosteloos de vaccinatie te krijgen. De HPV vaccinatie bestaat uit twee prikken op twee verschillende data, die op de oproepkaart staan. De eerst ronde vond plaats in maart. De tweede oproep wordt in augustus verstuurd voor de vaccinatie in september 2019. ´Het is zeer belangrijk dat meisjes beide vaccinaties halen, zodat zij de optimale bescherming krijgen,´ aldus de gemeente.

Voor meer informatie: ggd.amsterdam.nl.