• Google Streetview

Mogelijk nachtelijke sluiting politiebureau en meer surveillances

AMSTELVEEN De gemeente bestudeert samen met de regionale politie de mogelijkheid om het Amstelveense politiebureau 's nacht te sluiten. Dat is niet bedoeld als bezuiniging, maar als een manier om meer politie op straat te krijgen, met name om het aantal inbraken terug te dringen. "Twee agenten in een surveillanceauto zijn effectiever dan twee agenten op het politiebureau," aldus burgemeester Bas Eenhoorn donderdag in een raadscommissie. "Er rijdt nu doordeweeks 's nachts één surveillanceauto. In het weekeinde zijn dat er twee. Na sluiting van het bureau kunnen er doordeweeks twee en in het weekeinde drie auto's rijden. Ik kan mij voorstellen dat het idee van het bureau 's nachts dicht emoties oproept,¨ aldus Eenhoorn. ¨Maar als het extra surveilleren effectief is, dan kan het een goede maatregel zijn," aldus de burgemeester in een toelichting op het idee.

Een gevolg is dat arrestanten niet meer in het Amstelveense bureau opgesloten kunnen blijven en naar cellen in andere bureaus moeten worden overgebracht. Voor en tegens van de maatregel worden nu nader bestudeerd en afgewogen.

Eenhoorn zei verder dat de politie, naar aanleiding van een nieuwe golf inbraken in de afgelopen weken, tijdelijk twee extra agenten van elders naar Amstelveen haalt voor extra surveillance. Zo'n maatregel is ook begin dit jaar genomen, waarna het aantal inbraken daalde, al blijft onzeker of de extra surveillance ook daadwerkelijk de reden was van die vermindering.

Een en ander staat los van de gemeentelijke plannen om vanaf komend voorjaar voor eigen rekening oud-agenten in te zetten als surveillanten in de strijd tegen inbrekers. De inbraakbestrijders gaan dezelfde uniforms dragen als handhavers van de gemeente. Eenhoorn benadrukte nog eens dat het niet de bedoeling is de reguliere politie in de weg te lopen, maar juist om elkaar te ondersteunen.