• Het Amstelveense raadhuis.

    René de Leeuw

Nieuwe burgemeester moet in 'herfst carrière' verkeren

AMSTELVEEN De gemeenteraad wil het liefst een nieuwe burgemeester die zich in de herfst van haar of zijn politieke carrière bevindt. Dat bleek maandag tijdens een extra raadsvergadering over de profielschets voor de toekomstige burgemeester.

Kees Noomen, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de profielschets heeft opgesteld zei: "We zoeken iemand met goede contacten in Den Haag en bij de provincie. Gezien de grote projecten als de A9 is het belangrijk dat hij gemakkelijk een minister of staatssecretaris kan bellen. Een jonge kandidaat uit bijvoorbeeld een gemeente met 20.000 of 30.000 inwoners zal die contacten waarschijnlijk niet hebben. Ook willen we niet een carrièreburgemeester die alweer snel weg wil gaan, maar iemand die de periode van zes jaar vol wil maken." Hij refereert daarmee naar burgemeester Mirjam in 't Veld, die al na drie jaar vertrok. "Dat willen we niet nogmaals meemaken en dit heb je niet zo gauw bij iemand die al langer meeloopt." Noomen gaf wel aan dat kandidaten met veel bestuurlijke ervaring wellicht moeilijk te vinden zijn. Dan moet Amstelveen toch terugvallen op jongere kandidaten.

COMMISSARIS Aanwezig was Commissaris van de Koning Johan Remkes, die waardering toonde voor de compactheid en helderheid van de profielschets. Hij miste daarin wel het onderwerp integriteit: "Neemt de burgemeester in integriteitskwesties een passieve of een actieve houding aan? Zoals het aanspreken van raadsleden en wethouders op hun gedrag." Raadslid Ruud Kootker (BBA) zei daarin een pro-actieve houding te verwachten. Dat hoeft niet meer toegevoegd te worden aan de profielschets, omdat kandidaten ook het verslag van de vergadering van maandag te lezen krijgen.

Amstelveen heeft momenteel geen ambtswoning beschikbaar. Er is voor maximaal een jaar ontheffing mogelijk van de verplichting dat de burgemeester in Amstelveen woont. Remkes adviseerde daarover in de raad expliciet te besluiten: "Anders kan daarover gedoe ontstaan. Het geeft ook extra zekerheid richting sollicitanten." De nieuwe burgemeester moet er in mei 2019 zijn.