• Meneer van de Horst, initiatiefneemster Andrea Witteveen en
    wethouder Herbert Raat.

    Gemeente Amstelveen

Opening dagbesteding jonge dementen

AMSTELVEEN Zonnehuis De Luwte is begin september gestart met dagbesteding voor jonge mensen met dementie. Deze voorziening is nieuw in de regio. De dagbesteding is dinsdag officieel geopend door wethouder Herbert Raat (Zorg).

Naar schatting lijden in Amstelveen zo'n tweehonderd jonge mensen aan dementie. Er wordt over jonge mensen met dementie gesproken wanneer de diagnose voor het 65ste levensjaar is gesteld. Wanneer mensen op die leeftijd dementie krijgen, staan zij vaak nog midden in het leven, met een baan, thuiswonende kinderen en een druk sociaal leven. Daarom richt de zorg zich op het bestendigen van volwaardig burgerschap.

Uit onderzoek dat Andrea Witteveen, hoofd dagbesteding van De Luwte, heeft gedaan, kwam naar voren dat in de regio behoefte is aan specifieke dagbesteding voor jonge mensen met dementie. Er is nog weinig informatie voorhanden over bijvoorbeeld wat geregeld moet worden na de ingrijpende diagnose en ook voor mantelzorgers is ondersteuning hard nodig, zo concludeerde zij.

De dagbesteding is geopend op dinsdag en donderdag. Bij gebleken behoefte kan er worden uitgebreid. Een verpleegkundige en een activiteitenbegeleider zijn aangesteld als groepswerkers. De activiteiten worden op ieders persoonlijke wensen aangepast. Om individuele aandacht te kunnen bieden is het maximale aantal deelnemers gesteld op acht. Zoveel als mogelijk vinden activiteiten plaats buiten de dagbesteding. Zo worden er wandelingen in het bos gemaakt en wordt de sportschool bezocht. Er is veel ruimte voor gesprek en lotgenotencontact. Verschillende therapeuten, een psycholoog en een specialist ouderengeneeskunde kunnen desgewenst voor de deelnemers worden ingezet.

Voor deelname is een indicatie nodig via de WMO of CIZ. De casemanager dementie of de praktijkondersteuner van de huisarts kunnen helpen bij het verkrijgen van die indicatie. Voor meer informatie: Andrea Witteveen, 020-545.9500 of a.witteveen@zhga.nl