• Jan van Breda

Opening speciale foto-expositie op ´Coming out day´

AMSTELVEEN Amstelveen grijpt de nationale ´Coming out day´ (donderdag 11 oktober) aan om aandacht te vragen voor seksuele diversiteit in de lokale samenleving. De wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen (Emancipatie en Discriminatie) openen donderdag om 13.15 uur een speciale foto-expositie in de Keizer Karel Galerie in het viaduct onder de A9 in het Stadshart. De gemeente wil dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn ongeacht herkomst, geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, beperking of geloof. Coming out day besteedt aandacht aan het moment dat homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele mensen, transgender en intersekse personen (lhbti) openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen: uit de kast komen. Om bewustwording te creëren en sociale acceptatie te stimuleren, is de Amstelveense fotograaf Jan van Breda gevraagd een nieuwe fotogalerij samen te stellen voor in het viaduct onder de A9. Van Breda selecteerde 12 portretfoto's en richt de expositie in. Achter alle portretten schuilt een verhaal van een mens die openlijk uitkomt voor zijn of haar seksuele voorkeur. De achtergronden van de portretten zijn te lezen op janvanbreda.com/A9. De QR code scannen bij de foto's kan ook.

Jan van Breda was tot 2003 werkzaam als beeldredacteur van Het Parool. Hij won de tweede prijs bij de Zilveren Camera 2006 en eerste prijs bij de Zilveren Camera 2008. Hij maakte covers voor een aantal boeken, waaronder het boek van Arie Boomsma en Stephan Sanders over mannen en hun lichaam.

De foto-expositie is een van de manieren waarop Amstelveen aandacht vraagt voor seksuele diversiteit. Op 12 oktober tekent de gemeente Amstelveen ook de landelijke intentieverklaring om een Regenboogstad te worden. Hiermee geeft het gemeentebestuur aan te willen samenwerken met andere Regenboog-gemeenten voor het aanmoedigen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van lhbti-personen.