• Google Streetview

Kunstwerk ´Der Bogen´ verdwijnt mogelijk van Stadsplein

AMSTELVEEN De Amstelveense cultuur-wethouder Herbert Raat werpt de vraag op of het geen tijd is voor een andere plek voor het kunstwerk ´Der Bogen´ van kunstenaar Armando. Zodra de onafhankelijke adviescommissie beeldende kunst geïnstalleerd is, wil hij de commissie om advies hierover vragen.  Wethouder Raat meldt dat in zijn weblog.

´Der Bogen´ werd in de zomer van 2015 op het Stadsplein onthuld als 'toegangspoort van het Stadshart' door toenmalig burgemeester Mirjam van 't Veld. ´Der Bogen´ is het grootste kunstwerk dat de vorig jaar overleden kunstenaar ooit heeft gemaakt voor de publieke ruimte. ´De opdracht was dan ook om een indrukwekkend kunstwerk te maken dat het Stadsplein aanzien zou geven. Toch is het het de vraag of het kunstwerk veel toevoegt op deze plek en bijdraagt aan het draagvlak voor cultuur,´ aldus Raat.

´Kunst moet je vaak leren waarderen. Als het in Amstelveen gaat over kunst in de openbare ruimte dan gaat het al snel over ´Der Bogen´. Bij alle lagen van de bevolking beter bekend als 'de drol' van Armando. Over het in brons gegoten kunstwerk van 10 meter lang en 5 meter hoog is in de afgelopen jaren al veel gezegd. Volgens velen doet het door de ligging tegen de fontein geen recht aan de omschrijving die het bij de onthulling kreeg: de 'toegangspoort van het Stadshart'. Twee jaar na de onthulling verkozen de luisteraars van Radio 538 het kunstwerk zelfs tot Lelijkste kunstwerk van Nederland. Deze prijs werd door de gemeente sportief in ontvangst genomen, maar het zet ook aan tot denken,´ aldus Raat. 

Hij vraagt in zijn weblog af of het werk op deze plek nog op een positieve manier bijdraagt aan de nalatenschap van Armando en of de kunstenaar die in binnen- en buitenland bekendheid geniet niet beter verdient.  ´Want wat je ook van het kunstwerk vindt, op deze plek voegt het niet veel toe. De boog is te klein en het plein is te groot. In plaats van dat het inspireert, irriteert het. Daarom is het tijd  nu in 2019, het jaar waarin Armando 90 jaar geworden zou zijn, om de knuppel in het Amstelveense 'kunsthok' te gooien,´ stelt de wethouder. ´Laten we het staan of is het tijd om een andere plek te zoeken waar Der Bogen meer thuishoort? Op deze manier doet het geen recht aan de kunstenaar, geen recht aan het draagvlak voor kunst en cultuur en geen recht aan Amstelveen.´

Volgens wethouder Raat moet ook bekeken worden wat er juridisch is afgesproken over ´Der Bogen´. ´Naar mijn mening verdient Armando en zijn kunstwerk geen stenige omgeving in een stedelijk gebied, maar een mooie groene locatie waar het beter tot zijn recht komt.´