• Impressie van de Amstelveense weekmarkt.

    René de Leeuw

Verplaatsing markt bij evenementen niet meer nodig

AMSTELVEEN Het college heeft voorgesteld de vrijdagmarkt een ander gezicht geven. Het idee is een nieuwe indeling en soepeler regels voor de ondernemers. In plaats van het huidige blok op het Stadsplein met een uitloper naar de Rembrandtweg, moet de markt een langgerekt lint van circa 360 meter lang worden, vanaf de zuidgevel van het Stadsplein tot waar de winkels op de Rembrandtweg ophouden. Het Stadsplein tussen bibliotheek en Rembrandtweg komt zo vrij voor een fraaiere inrichting en evenementen. Op het resterende deel van het plein, nabij de woontoren, komen nog enkele korte rijen kramen.

RUGGELINGS In één variant komen er op de Rembrandtweg twee ruggelingse rijen kramen met de open zijde naar de winkels toe. Dit zou een inkrimping met 27 standplaatsen betekenen, maar het college wil toch dat alle ondernemers een plek houden. Daarom is er een tweede variant met op de Rembrandtweg deels drie rijen kramen, gecombineerd met een aantal eenvoudiger standplaatsen, voor verkoopwagens of kooplieden die achter hun kraam geen opslag nodig hebben. Voor deze 'ondiepe' plaatsen gaat een lager tarief gelden. Er komen ook speciale kavels met afwijkende maten waar kooplieden een beeldbepalende kraam of wagen kunnen inrichten.

GOED De vrijdagmarkt doet het momenteel goed, mede omdat er elders in Amstelveen, Buitenveldert en Ouderkerk aan de Amstel, geen markten zijn. De omvang past goed bij de behoefte en het assortiment sluit aan bij de lokale leefstijlen. Wie in het Stadshart aankopen doet, bezoekt vaak winkels én markt.

In de nieuwe opzet wordt de huidige compactheid losgelaten. In de 'Toekomstvisie Markt van Amstelveen' geeft het college toe dat het een flink eind lopen wordt tot het einde van het kramenlint. Er kan daardoor verschil ontstaan tussen goede plaatsen op het Stadsplein en minder goede aan het andere uiteinde van het lint op de Rembrandtweg, waar bovendien minder parkeerplaatsen zijn en geen openbaar vervoer aanwezig is.

Daar staat tegenover dat straks tegelijkertijd met de markt evenementen kunnen plaatsvinden op het Stadsplein. Als die er nu zijn in de vorm van festivals of de kerstmarkt, dan verhuist de markt tijdelijk naar het Handelsplein, met als gevolg een forse aderlating van de omzet. Deze tijdelijke verplaatsingen, die gelden als een zwak punt van de huidige markt, zijn straks niet meer nodig. Een ander voordeel is dat de aan de noordkant gelegen winkels aan de Rembrandtweg een impuls kunnen krijgen.

REGELS Het college wil ook soepeler regels, bijvoorbeeld ondernemers de mogelijkheid geven meer dan twee subbranches in hun kramen aan te bieden. Er is dan bijvoorbeeld een Italiaans combinatieconcept mogelijk met verse pasta, gerookte ham, kaasjes, olijven, foccaccia (brood), pannen en pastarollers, wat nu niet kan.

René de Leeuw