• De nieuwe rotonde werd begin juli in gebruik genomen.

    Gemeente Amstelveen

Vertraging voor kunstwerk op Keizer Karelplein

AMSTELVEEN De plaatsing van een kunstwerk op de nieuwe rotonde op het Keizer Karelplein heeft vertraging opgelopen. De bedoeling was het kunstwerk, dat wordt gemaakt door de Zandvoortse kunstenares Margot Berkman, gelijktijdig te plaatsen met de aanleg van de rotonde. Maar dat is niet gelukt. De rotonde is klaar, maar er staat geen beeld op.

Over het beeld is eerder dit jaar veel te doen geweest. Het college had al opdracht gegeven aan Berkman, toen de gemeenteraad zich afvroeg of het maken van het kunstwerk niet aan een Amstelveense kunstenaar gegund had moeten worden. Het college verdedigde de opdracht aan Berkman met de stelling dat er haast was geweest bij het gunnen ervan, om de gelijktijdige aanleg van de rotonde en plaatsing van het beeld mogelijk te maken. Lukte dat niet, dan zouden extra werkzaamheden nodig zijn, met als gevolg hogere kosten.

De ChristenUnie wilde weten waar het beeld blijft en wat de meerkosten zijn nu het niet tijdig op de rotonde is neergezet.

Volgens wethouder Rob Ellermeijer is het ontwerp gereed en was het ook de bedoeling het beeld volgens de oorspronkelijke planning te plaatsen. "Door vervelende persoonlijke omstandigheden bij de kunstenares kon dat niet doorgaan," aldus de wethouder. "Op de rotonde zijn tijdens de aanleg wel de technische voorbereidingen getroffen voor plaatsing. De weg hoeft hiervoor niet opnieuw te worden opengebroken. Zonder die voorbereidingen zouden de meerkosten zo'n 30.000 euro zijn geweest. De plaatsing gaat gebeuren op een verkeersluw moment, 's avonds of 's nachts."

De wethouder verwacht de plaatsing van het kunstwerk in maart.