• Aan de Amstelveenlijn wordt ook vaak 's nachts gewerkt, zoals hier eind vorige week bij het plaatsen van de lift op de halte Onderuit.

    Gé Dubbelman

Werk aan Amstelveenlijn ligt op schema

AMSTELVEEN Begin deze week is de planning nog steeds dat er op 26 augustus weer trams van lijn 5 en 6 rijden over de Beneluxbaan. Dat moet de kroon worden op zes weken van intensieve werkzaamheden op het traject Station Amsterdam-Zuid - Buitenveldertselaan - Beneluxbaan - Stadshart.

De periode van zes weken is nu bijna voorbij. De weken waren bedoeld voor het vernieuwen van het hele genoemde trajectdeel, inclusief het vervangen of onderhouden van spoor, bovenleiding en haltes, maar vooral ook voor het ingrijpende ongelijkvloers maken van de trambaan bij de kruispunten van de Beneluxbaan met Zonnestein en Kronenburg.

Ondanks het goede verloop hebben zich toch nog wel enkele tegenvallers voorgedaan. Zo ontstond oponthoud door de vondst van asbest bij de trap en de lift van de halte Uilenstede. Dit leidde tot het stilleggen van het werk bij deze halte en het inroepen van een speciaal asbestverwijderingsbedrijf. Het plaatsen van een nieuwe lift op de halte Uilenstede werd als gevolg daarvan uitgesteld van begin augustus naar eind afgelopen week.
Het werk aan de halte Zonnestein had een moeizame start door problemen met de retourbemaling die zorgt voor droge voeten bij het werk in de kuip van deze verdiepte halte. Een deel van het werk moest daardoor worden uitgesteld. De ontstane achterstand is ingelopen onder meer door extra graafmachines in te zetten.

De hitte eind juli maakte het halen van de planning wel spannender. Bij hoge temperaturen gaat onvermijdelijk het werktempo omlaag, maar uiteindelijk heeft dit niet geleid tot problemen. De medewerkers werden onder meer voorzien van extra water en fruit. Sinds de hitte verdwenen is, is het weer juist perfect voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De temperaturen zijn aanzienlijk aangenamer.

In tegenstelling tot andere haltes langs het traject, worden de haltes Zonnestein en Kronenburg voorlopig nog niet in gebruik genomen. Tramreizigers blijven vanaf 26 augustus vooralsnog aangewezen op de tijdelijke halte Biesbosch. Tot 26 augustus is er nog de tijdelijke buslijn 45, die in plaats van tramlijn 6 aar station Zuid rijdt. Buslijn 55, die rijdt vanuit Westwijk naar Station Zuid, blijft tot eind volgend jaar, wanneer de hele vernieuwde Amstelveenlijn in gebruik genomen wordt, en er ook nieuw trammaterieel op de lijn gaat rijden ter vervanging van de vroegere sneltrams van lijn 51.

Het vele werk aan het traject Station-Zuid - Stadshart betekent niet dat er op het zuidelijke gedeelte van de Amstelveenlijn niets gebeurt. Daar gaat de trambaan onder het kruispunt Sportlaan door, maar omdat hier voorlopig nog geen trams gaan rijden, hoefde het werk hier niet geconcentreerd te worden in de piekperiode van zes weken. De haltes krijgen allemaal een laag perron, omdat verhoogde perrons door het verdwijnen van lijn 51 niet meer nodig zijn.

René de Leeuw