• ANP Foto

Personeel KLM biedt petitie aan bij hoofdkantoor in Amstelveen

AMSTELVEEN (ANP) KLM-personeel heeft vandaag bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Amstelveen een petitie aangeboden aan president-commissaris Hans Smits. Ruim 25.000 handtekeningen werden gezet onder een oproep om KLM-baas Pieter Elbers te herbenoemen. 

Binnen Air France-KLM is een machtsstrijd aan de gang over de positie van Elbers. Topman Ben Smith van het moederbedrijf in Frankrijk zou van de 'lastige' Elbers af willen. De ondernemingsraad en de raad van commissarissen van KLM pleiten voor een nieuwe termijn voor Elbers.

GLASHELDER De situatie zorgt ook voor onrust onder het personeel. Maar volgens de mensen achter de petitie is het glashelder hoe de medewerkers erin staan. "Elbers is uiterst succesvol voor KLM en dus ook voor de groep. Er is geen enkele reden om daaraan en aan de bestuursstructuur van KLM als Nederlands bedrijf te tornen", zegt een KLM-gezagvoerder bijvoorbeeld.

Een stewardess ergert zich eraan dat er in Franse media sprake zou zijn van een 'eenzijdig beeld'. Ook Jan Plesman, kleinzoon van KLM-oprichter Albert Plesman, mengt zich in de strijd. Hij spreekt van 'groot onrecht' als iemand die zo goed presteert als Elbers niet wordt herbenoemd.