• Burgemeester Bas Eenhoorn

    Gemeente Amstelveen

Plan uitbreiding en professionalisatie Whatsapp buurtpreventie

AMSTELVEEN De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld om Whatsapp buurtpreventie verder te laten groeien en te professionaliseren. Whatsapp buurtpreventie heeft een enorme groei doorgemaakt in Amstelveen. Het is een belangrijk preventiemiddel in de strijd tegen misdaad.

Burgemeester Bas Eenhoorn: ,,Het is belangrijk dat buurtbewoners elkaar snel informeren over inbraken en verdachte situaties. Een Whatsapp-groep is daar bij uitstek een goed middel voor. Het is wel goed om naast een buurtpreventiegroep ook een sociale groepsapp te hebben. Zo wordt voorkomen dat als de hond zoek is, daar de buurtpreventieapp voor wordt gebruikt.,Daarnaast blijft het belangrijk om altijd 112 te bellen als sprake is van een levensbedreigende situatie of een heterdaad," aldus Eenhoorn.

In Amstelveen zijn ruim 80 Whatsapp buurtpreventiegroepen actief. In het actieplan is opgenomen dat dit aantal de komende jaren met 15 procent zou moeten toenemen. Daarnaast moeten de al bestaande buurtpreventieapps beter worden ingericht. De apps worden nog te vaak voor andere zaken gebruikt, waardoor deelnemers afhaken.

Een ander onderdeel van het actieplan is deelname aan een proef met de WhatsApp Buurtpreventie Politie Applicatie waardoor de politie sneller informatie kan delen over bijvoorbeeld een vermist kind of inbraak met beheerders van een buurtpreventiegroep. De pilot geldt in eerste instantie voor de wijken Stadshart, Elsrijk en Westwijk. Ook de meldkamer van de politie kan door deze pilot bij een incident gelijk in contact komen met een beheerder van een preventiegroep.

Tenslotte volgt een onderzoek naar de meerwaarde van het plaatsen van Whatsapp buurtpreventieborden in de openbare ruimte.

De gemeente heeft het actieplan in samenspraak met de politie opgesteld naar aanleiding van de motie ´Investeer in Whatsapp Buurtpreventie´ die de gemeenteraad in juli heeft aangenomen.