• Voorlopige schets van de toegang tot het verswinkel/horecaplein op het Klein Loopveld.

    UNIBAIL-RODAMCO

Plan uitbreiding Stadshart met verswinkels en horeca

AMSTELVEEN Stadshart Amstelveen gaat de komende jaren moderniseren. De eerste stap wordt het inrichten van een overdekt vers- en horecaplein en uitbreiding van winkels langs de verlengde Rembrandtweg. De gemeente en Unibail-Rodamco, eigenaar van het Stadshart, hebben daarover overeenstemming bereikt

Het Nieuw Loopveld (tussen C&A en HEMA) wordt overdekt met een glazen kap, waaronder (vers)winkels en horeca. "We willen het Stadshart toekomstbestendig maken," zegt Otto Ambagtsheer, managing director Benelux bij Unibail-Rodamco. "Uit marktonderzoek blijkt dat de vershoek uitbreiding en versterking behoeft. Ook blijkt het bestaande horeca-aanbod in het Stadshart te weinig divers."

Ruimte voor meer horeca en verswinkels wordt gecreëerd in de bestaande gevel van C&A en aan de andere kant van het Nieuwe Loopveld door de gevel een eindje te laten oprukken.

NIEMANDSLAND Het tweede onderdeel van het plan is het versmallen van de verlengde Rembrandtweg, die nu oogt als een soort niemandsland tussen Rembrandthof en Binnenhof. De versmalling door middel van het uitbouwen van gevels moet het gebied aantrekkelijker maken en meer tot een eenheid smeden. Het kantoor van ABN Amro aan de oostkant maakt plaats voor winkels. Aan de westkant komt ook meer winkelruimte. De markt kan hier in twee rijen blijven. Een idee is verder een overkapping voor de looproute tussen de ingangen van Binnenhof en Rembrandthof.

Het zal geen moeite kosten om ondernemers te vinden voor de uitbreidingen, zo verwacht Ambachtsheer: "We hebben een wachtlijst van retailers die zich graag in het Stadshart willen vestigen," zegt hij. "We gaan nu op zoek naar een architect en de bedoeling is dat het plan in het derde kwartaal van 2019 is uitgevoerd." Met de vernieuwing zijn tientallen miljoenen euro's gemoeid.

Gemeente en Unibail-Rodamco denken ook al na over verdere verbetering van het Stadshart. "Zo willen we ook het Buitenplein aanpakken tussen Binnenhof en Hudson's Bay," zegt Ambachtsheer. "We zijn niet heel trots op zoals het er daar nu uitziet."

BIOSCOOP Wethouder Herbert Raat (Stadshart) is in gesprek over een mogelijke bioscoop bovenop de bibliotheek: "Amstelveen heeft nu bijna 100.000 inwoners. Daar hoort een bioscoop gewoon bij. We willen er echter niet eindeloos over doorpraten. Binnenkort moeten we beslissen: we doen het of we doen het niet." Ook het Stadsplein wil hij verlevendigen. Een begin wordt nu gemaakt met meer horeca en de aanleg van grotere terrassen. Raat: "We willen het Stadshart up to date houden. Om concurrerend te blijven. Maar wel zodanig dat Amstelveners er graag zelf naar toe gaan."