• Harmen van der Steenhoven wil dat Amstelveen een NS-station krijgt.

    René de Leeuw

Pleidooi D66 voor NS-station

AMSTELVEEN Het ombouwen van de Amstelveenlijn is nog in volle gang of er wordt alweer nagedacht over een volgende verbouwing. Namelijk een doortrekking te maken van de Noord/Zuidlijn, tot een volwaardige metro. Ook leven er visioenen voor een Amstelveens NS-station.

Dit bleek woensdag 10 juli in de gemeenteraad. D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven uitte zorgen over de bereikbaarheid van Amstelveen in de toekomst. "Het ombouwen van de tramlijn, verbreding van de A9, een nieuwe brug bij Ouderkerk aan de Amstel en verbreding van de Bovenkerkerweg dienen naar de indruk van D66 vooral de automobilist. Voor het openbaar vervoer is de meerwaarde minder zichtbaar. Daarom pleiten wij voor een kentering. We willen dat het college meer met de vuist op tafel slaat. Recent kondigden NS en ProRail aan dat er door toename van woningen in Nederland dertig nieuwe stations bij moeten komen. Amstelveen groeit als kool, maar staat niet op het lijstje. We moeten de wereld duidelijk maken dat wij klaar zijn voor een treinstation 'Amstelveen-Zuid'." Amstelveen geldt al heel lang als de grootste Nederlandse gemeente zonder NS-station.

DOORTREKKEN Volgens verkeerswethouder Rob Ellermeijer wordt er binnen de Vervoerregio Amsterdam-Amstelland al volop gedacht over hoe het openbaar in de toekomst verder moet. "Een idee is de Noord/Zuid-lijn alsnog door te trekken naar Amstelveen. De gemeente wil groeien naar 125.000 inwoners, in Amstelveen-Zuid komen er veel woningen bij, maar ook in Uithoorn en Aalsmeer. Daarmee groeit het passagiersaanbod voor zo'n metrolijn aanzienlijk. En ja, een treinstation daarop aansluiten in Amstelveen-Zuid kan ook een mogelijkheid zijn. Je zou kunnen denken aan een verbinding Hoofddorp - Amstelveen-Zuid - Hilversum of Breukelen. Maar dan hebben we het wel over pakweg het jaar 2040."

GRATIS Voor de korte termijn blijft het college strijden voor fijnmazig busvervoer in Amstelveen. Percy de Robles van Senioren Belangen Amstelveen pleitte intussen per motie voor voortzetting van een regeling waarbij ouderen met een laag inkomen gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen.

"Een proef daarmee loopt eind dit jaar af, maar is een succes," zei hij. De raad nam zijn motie unaniem aan. Wethouder Marijn van Ballegooijen wil de regeling onderdeel maken van het gemeentelijke minimabeleid.