• Lieuwe is de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen.

    Naomi Heidinga

Lieuwe aan de slag als kinderburgemeester Amstelveen

AMSTELVEEN Lieuwe (10 jaar) is de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. De eerste jongen die zich zo mag noemen. "Dat is wel kicken." Net voor de zomervakantie is hij geïnstalleerd en nu is hij klaar voor het echte werk. Een van zijn ideeën: er moeten meer kinderen aanwezig zijn bij Dodenherdenking. Daarnaast moet de Poel worden uitgebaggerd, zodat Amstelveners er veilig kunnen zwemmen.

Na drie meiden is het wel tijd voor een jongen als kinderburgemeester, vindt Lieuwe. Al doet hij niet alles in zijn eentje. De kinderburgemeester maakt deel uit van de kinderraad, die met Lieuwe zestien kinderen telt. "Dat zijn kinderen van basisscholen in Amstelveen," vertelt wethouder Jeugd, Frank Berkhout. "Ook het speciaal onderwijs doet mee. Daarmee hebben we een diverse kinderraad." Als kinderburgemeester vervult Lieuwe de ceremoniële handelingen. Zo heet hij samen met burgemeester Tjapko Poppens Sinterklaas welkom en mag hij een gedicht voordragen tijdens de Dodenherdenking. In de kinderraad telt zijn stem niet zwaarder mee dan die van de andere kinderraadsleden.

Lieuwe had zich al eerder willen aanmelden voor het ambt van kinderburgemeester. "Maar ik was het helemaal vergeten." Gelukkig kreeg hij een jaar later nogmaals de kans. 45 kinderen gaven zich op, daarvan mocht een aantal, waaronder Lieuwe, meedoen aan een selectiedag. Tijdens de selectie moesten ze op verschillende manieren laten zien dat ze geschikt zijn voor het vak. Er moesten lintjes worden doorgeknipt, er werd geoefend met een interview en de kinderen moesten een presentatie geven. "Ik moest vertellen waarom ik kinderburgemeester wilde worden," vertelt Lieuwe. Bijna ging het fout. "Ik was vergeten wat ik wilde vertellen." Maar uiteindelijk is hij het toch geworden. Volgens Berkhout had Lieuwe zijn uitverkiezing onder meer te danken aan zijn goede ideeën. Bijvoorbeeld wat betreft de Poel.

Als lid van de scouting is Lieuwe vaak op de Poel te vinden. Om te zeilen en zwemmen. "Maar dat kan niet altijd, vanwege blauwalg." Ook wat betreft de Dodenherdenking weet hij waar hij het over heeft. Hij is al drie jaar als scout bij de herdenking aanwezig geweest. "Er zijn maar weinig andere kinderen bij de herdenking. Meestal zijn er alleen ouderen, mensen die het hebben meegemaakt of de verhalen hebben gehoord van hun ouders. Het is belangrijk dat we blijven herdenken, de oorlog mag niet vergeten worden. Daarom moeten er meer kinderen bij de herdenking aanwezig zijn."

Lieuwe woont met zijn ouders, tweelingbroer Hidde en zusje Josine in Bovenkerk, net als burgemeester Poppens. Toch ziet Lieuwe een andere toekomst voor zich: hij wil luchtverkeersleider worden. Ondanks dat hij de vliegtuigen boven Amstelveen soms irritant vindt. "Maar het hoort er een beetje bij." Mocht hij een keer ziek zijn, of geen zin hebben: wellicht kan hij dan zijn broer voor een optreden strikken. "We hebben één keer van klas gewisseld, maar dat had de juf direct door."

Berkhout is blij met Lieuwe en de kinderraad. "Kinderen kijken toch weer anders naar zaken en komen met verrassende ideeën." Dit jaar heeft de raad voor het thema 'Natuur en Milieu' gekozen. Binnen dat thema worden oplossingen bedacht.