• De Urbanuskerk na de brand.

    KRO Kruispunt

Programma Kruispunt in teken van Urbanuskerk na de brand

AMSTELVEEN Het KRO tv-programma Kruispunt staat zondag 28 oktober in het teken van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk in de maand na de brand.

¨Mijn grootste angst was dat de toren ook in de brand zou vliegen, want dan zou de bulldozer er overheen zijn gegaan, en dan was het einde verhaal geweest. Ik zou niet weten wat ik met mezelf aan zou moeten zonder de Urbanuskerk,¨ zegt de geboren en getogen Bovenkerker René Boerlage in de uitzending.

Maar een paar jaar hebben de parochianen van de Urbanuskerk in Amstelveen van hun prachtig gerenoveerde kerk mogen genieten. Op 15 september legde een grote brand hun kerk bijna helemaal in de as. Huilend stonden de Bovenkerkers te kijken hoe hun kerkgebouw in vlammen opging. "Het zijn maar stenen, maar achter elke steen zit een verhaal", zegt Pastoor Eugène Jongerden. Aan hem de taak om zijn parochie bij de hand te nemen en weer vooruit te kijken.

Kruispunt volgde afgelopen maand de pastoor en drie betrokken parochianen bij hun gevecht om de kerk weer op te bouwen en hun geloof, tegen de stroom in, niet te verliezen. De uitzending van KRO Kruispunt is zondag 28 oktober om 23.10 uur te zien op NPO 2.