• Zaterdag is een protest tegen de groei van de luchtvaart in Nederland.

    René de Leeuw

Protest tegen groei Schiphol

SCHIPHOL Het is zaterdag 23 juni landelijke protestdag tegen de groei van de luchtvaart. Op zes plaatsen in het land in de buurt van luchthavens zijn manifestaties. De actie tegen groei op Schiphol vindt plaats op het Museumplein in Amsterdam. Organisatoren roepen mensen uit de hele regio rond de luchthaven op naar het Museumplein te komen. De manifestatie begint om 13.00 uur.

De organisatie van het protest berust bij het LBBL (Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart), waarin tal van rond luchthavens actieve bewonersorganisaties vertegenwoordigd zijn, en Greenpeace. De beide organisaties menen dat groei van de luchtvaart niet langer kan doorgaan met het oog op het klimaat en de geluidsoverlast. Zij menen dat de luchtvaart een 'bizarre uitzonderingspositie' heeft door bijvoorbeeld het niet heffen van belasting op vliegtickets en kerosine.

STILZWIJGEND "Die uitzonderingspositie leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden, extreem lage ticketprijzen, meer schadelijke uitstoot en klimaatschade," aldus de organisatoren. "We kunnen niet langer stilzwijgend toekijken hoe luchthavens als rupsjes-nooit-genoeg blijven groeien." Zij roepen de overheid op om de eindeloze groei in de luchtvaart aan banden te leggen en te investeren in alternatieven: "Groei van de luchtvaart gaat niet samen met een groene, veilige toekomst. We willen betaalbaar en snel op duurzame, klimaatvriendelijke manier kunnen reizen." Begin deze week heeft het LBBL een brief gestuurd aan minister Cora van Nieuwenhuizen en de Vaste Commissie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin schrijft de organisatie dat de luchtvaart eigenlijk zou moeten krimpen, maar dat zij voorlopig pleit voor alleen een stop op de groei.

ROOD SIGNAAL Het protest van zaterdag vindt naast Amsterdam gelijktijdig plaats op nog vijf plaatsen in Nederland. In Amsterdam zijn er diverse sprekers: van de organisatie, bewonersorganisaties en milieuorganisaties, maar ook politici. Verder komt er een ludieke actie om een signaal af te geven. Deelnemers worden opgeroepen iets roods aan te trekken of een rode paraplu mee te nemen. Er wordt bovenaf een foto van de rode menigte gemaakt in de vorm van een teken.