• Tijn, Ramon en Thomas willen een skatepark in Westwijk.

    Youtube

Jeugd Westwijk pleit voor komst skateboardbaan

AMSTELVEEN "Wat is er leuk aan skaten? Het is een heel lekker gevoel als je rolt door bochten en over hobbels." Dat kregen raadsleden woensdag te horen tijdens een commissievergadering. Onder de jeugd is het een populaire bezigheid. In Amstelveen-Zuid is echter geen skateboardbaan. De jeugd in Amstelveen-Zuid wil dat dit verandert.

 Er zijn al wel skateboardbanen, bij Onderuit en in de Burgemeester Haspelslaan, maar die zijn voor de jeugd in Westwijk te ver weg en ook voor verbetering vatbaar. De jonge skateboarders Ramon, Tijn en Thomas uit Westwijk hielden met z'n drieën een warm pleidooi voor een baan in Westwijk. "De banen die er nu zijn, zijn zodanig verouderd en slecht, dat het bijna gevaarlijk is om daar te skaten," aldus Tijn. "Daarom willen we graag een skateboardbaan in Westwijk of in ieder geval in Amstelveen-Zuid. Ons idee is een groot en gevarieerd skatepark voor beginners en gevorderden. Skateboarden wordt steeds populairder. We verwachten dat het volgend jaar nog verder toeneemt, omdat skateboarden dan een Olympische sport wordt."

YOUTUBE Het drietal heeft ook een filmpje gemaakt, dat op Youtube te vinden is. Daarin laten zij zien hoe droevig het momenteel gesteld is met de skateboardmogelijkheden in Westwijk. Zij wijzen erop dat omliggende gemeenten vaak hele mooie skateboardparken hebben aangelegd. Als voorbeelden tonen zij Hoofddorp, Haarlem en Alkmaar, met de verzuchting 'Dat moet toch ook lukken in Westwijk?' Tijn: "Wij weten dat de gemeente Amstelveen graag veel aan sport wil doen."

Raadslid Jacqueline Höcker (BBA) vroeg zich af hoe veel er nu eigenlijk geskateboard wordt in Amstelveen. Ze kreeg een duidelijk antwoord van Tijn: "Niet zoveel, omdat er eigenlijk niks is." Plekken die het drietal in gedachten heeft, zijn onder meer een grasveld nabij Ranzijn, waar ook een hangplek voor jongeren is, en een groot veld nabij Praxis. "Dat zijn allebei industrieterreinen, zodat niet veel mensen van een skateboardbaan niet veel hinder zullen ondervinden," aldus Thomas. "Als mensen naast een voetbalveldje zitten, dat maakt net zoveel geluid."

Wil Roode (SP) vroeg zich af de jonge Westwijkers ook al contact hadden gezocht met de kinderburgemeester. Dat bleek nog niet het geval. Ze kregen veel complimenten voor hun pleidooi en filmpje, maar nog geen antwoord op vragen als of en wanneer er een baan in Amstelveen-Zuid komt.

GEVOEL Een volgende jonge inspreker benadrukte dat degene die een baan voor Amstelveen-Zuid ontwerpt, daar ook gevoel voor moet hebben: "Zodat er niet een Onderuit 2.0 ontstaat." Hij vertelde verder dat steeds meer jeugd doet aan skateboarden.

De 23-jarige Niels Veerman houdt zich ook volop met skateboarden bezig, samen met andere ouders en kinderen: "'s Avonds en in het weekeinde doe ik wieltjes onder mijn voeten en ga ik rollen. Ik heb een auto, dus ik rij zo naar een park in Den Haag, Eindhoven of Rotterdam. Wat je dan ziet is dat er elders best wordt geïnvesteerd in zulke parken en dat Amstelveen achterblijft. De baan in de Burgemeester Haspelslaan is een van de oudste in Nederland, al veertig jaar oud, wel goed onderhouden, maar intussen minder geschikt. Die aan Onderuit heeft een goede ondergrond, maar is klein. In Zuid is een aantal voorzieningen verspreid over de wijken, waar veel op aan te merken is. Een baan in het Oude Dorp is opgeofferd aan parkeerplekken."

Zijn voorstel is: een nieuwe baan in Amstelveen-Zuid, renoveren van de baan in de Haspelslaan en uitbreiding van de baan aan Onderuit. Maar Zuid is wat hem betreft als eerste aan de beurt.