• Bij het afscheid van tram 51 was het zaterdag druk, bij bus 55 was het maandag zelfs nog drukker.

    Eigen foto

Reizigers kunnen bus niet in op eerste dag lijn 55

AMSTELVEEN De eerste dag van buslijn 55 is niet bepaald vlekkeloos verlopen. De bus, die als vervanging moet gaan dienen voor sneltram 51, zat vanochtend veelal zo vol dat passagiers niet meer in konden stappen. De gemeente heeft aangekondigd met het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) in gesprek te zijn over de problemen. 

Afgelopen weekeinde was het nog feest in Amstelveen, waar op vrolijke wijze afscheid werd genomen van sneltram 51. Maar vanochtend volgde voor veel reizigers alsnog de kater. Buslijn 55, die de tram moet gaan vervangen tot in 2020 de nieuwe regiotrams gaan rijden, zat namelijk al vroeg zo vol dat reizigers niet meer in konden stappen. 

ONVOLDOENDE De Maatschappij voor Beter OV, die zich inzet voor het (verder) verbeteren van het vervoer per trein, bus, tram, metro, veerboot en taxi in Nederland, is van mening dat het GVB blundert met de Amstelveenbus. 'De capaciteit van buslijn 55 van het GVB, die de wegens werkzaamheden gestremde sneltramlijn 51 vervangt, blijkt onvoldoende', zo schrijft de organisatie.

'Wegens een 'groot reizigersaanbod' rijden de bussen met forse vertragingen van 20 minuten. Ook blijven passagiers wegens capaciteitsgebrek achter op de haltes. Voor Beter OV spreekt van een beschamende vertoning omdat het aantal te vervoeren passagiers precies bekend was, en er dus willens en wetens onvoldoende bussen zijn ingezet.'

BESPREKEN De gemeente Amstelveen heeft inmiddels contact opgenomen met het GVB om de problemen te bespreken en hoopt later vandaag nog met meer informatie te komen.