• Wethouder Gordon en leerlingen doen een oud koffiezetapparaat in een container.

    René de Leeuw

Scholieren halen afgedankte apparaten op in Amstelveen

AMSTELVEEN Leerlingen van zeven Amstelveense basisscholen halen de komende vier weken bij mensen thuis e-waste op, oftewel kapotte en afgedankte elektrische apparaten. Deze worden uit elkaar gehaald om grondstoffen terug te winnen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden.

'E-waste Race' heet het project, waarvoor wethouder Floor Gordon vrijdagmorgen 17 mei de aftrap gaf, samen met leerlingen van Bredeschool Rembrandt aan de Mr. P.J.M. Aalberselaan. Tien groepen van zeven basisscholen doen er aan mee. Naast Rembrandt zijn dat Florencius, International School of Amsterdam, De Schakel, St. Jozefschool, Piet Heinschool en De Zwaluw.

Manon van Hooren, projectmanager van de landelijke E-waste Race organisatie, vertelde de leerlingen uit de groepen zeven en acht van de school dat in een gemiddeld huishouden tegenwoordig wel rond honderd elektrische apparaten aanwezig zijn. Wasmachine, koelkast, computer, lampen, televisie, scheerapparaten, föhnen, koffiezetapparaten en natuurlijk mobieltjes. "Van de 65 bestaande soorten metalen worden er maar liefst 46 gebruikt bij het maken van mobieltjes," aldus Van Hooren. "Waaronder nikkel, aluminium, koper, zilver en goud. Bij het winnen van goud heb je 1000 kilo erts nodig om drie gram goud te winnen. Als je goud terugwint uit 1000 kilo mobieltjes, dan levert dat 300 gram goud op, honderd keer zoveel. As we in het huidige tempo doorgaan met het delven van goud, dan is er over 40 jaar geen goud meer te vinden. Dan is het op."

MOBIELTJES Wethouder Floor Gordon leverde een eerste bijdrage door drie afgedankte mobieltjes te overhandigen. "Daarmee geeft ik Rembrandt alvast een kleine voorsprong in de E-waste Race," zei ze. De gemeente werkt intussen ook aan het stimuleren van afvalscheiding op scholen. Ter plekke werd Rembrandt uitverkoren om daarmee als eerste aan de slag te gaan. Samen met leerlingen deed Gordon het eerste afgedankte apparaat, een kapot koffiezetapparaat, in een voor de e-waste bestemde container.

De E-waste Race is een wedstrijd. Het Amstelveense team dat de komende vier weken de meeste e-waste bijeenbrengt, wint een bezoek aan het NEMO Science Museum in Amsterdam. "De groepen krijgen punten voor elk stuk e-waste dat zij bijeenbrengen," legt hoofd Afvalbeheer van de gemeente Ruud Oosterhof uit. "Een snoer levert een bepaald aantal punten op, een printer wat meer punten. Winnaar wordt het team dat de meeste punten haalt. Wie apparaten kwijt wil, kan via de website www.ewasterace.nl een afspraak maken waarna leerlingen de spullen thuis komen ophalen. De apparaten worden bij een bedrijf in De Kwakel, dus in onze eigen regio, uit elkaar gehaald. Als mensen eens goed in huis zoeken, bijvoorbeeld naar wat ze nog op hun zolders hebben liggen, dan komen er vaak tientallen elektrische apparaten tevoorschijn."

Er is veel te winnen. Momenteel wordt 65 procent van de afgedankte apparaten nog niet gerecycled en veel daarvan komt terecht in het restafval. Dan belandt het in de verbrandingsoven en heeft niemand er nog wat aan. Veel waardevolle materialen gaan zo verloren.

René de Leeuw