• ANP Foto

Scholieren krijgen ´Dodehoekles´ op Stadsplein

AMSTELVEEN Deze maand worden er op 18 scholen in de regio ´Dodehoeklessen´ verzorgd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar leren kinderen zich veilig op te stellen rondom grote voertuigen, zodat ongevallen voorkomen worden. Op maandag 18 juni staan er op het Stadsplein meerdere vrachtwagens. De leerlingen van de Roelof Venemaschool, De Linde, Michiel de Ruijterschool, De Cirkel en de Willem-Alexanderschool uit Amstelveen krijgen daar les over de dode hoek.

In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld negen doden en veertig tot vijftig zwaargewonden als gevolg van dode hoek ongevallen. VVN probeert dat aantal slachtoffers met voorlichting terug te dringen.

De Dodehoekles is een leuke en leerzame les die VVN organiseert samen met verschillende lokale transportbedrijven. De kinderen leren wat ze het beste kunnen doen als ze in het verkeer grote voertuigen tegenkomt. De lessen worden gratis aangeboden aan de scholen door Vervoerregio Amsterdam.

De ´Dodehoekles´ begint in de klas met een film en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Met behulp van werkbladen gaan de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met opdrachten. Maar het spannendste deel van de les is wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto. Da gebeurt in Amstelveen op het Stadsplein.

De kinderen leren tijdens de ´Dodehoekles´ twee belangrijke vuistregels: 1. Vrachtauto of bus in de buurt? Blijf rechts en ruim erachter! 2. Blijf altijd ruim 3 meter voor of achter vrachtauto of bus! Deze regels zijn natuurlijk niet alleen voor kinderen van belang, maar voor alle verkeersdeelnemers. Veel volwassenen zijn zich volgens VVN ook niet bewust van de gevaren die vrachtwagens op kunnen leveren. Daarom hangen er in alle gemeenten van de Vervoerregio campagneborden om alle weggebruikers te attenderen op het gevaar van de dode hoek.