• Pr

Schoolorkest De Cirkel beste van Noord-Holland

AMSTELVEEN Basisschool De Cirkel uit Amstelveen heeft het beste schoolorkest van Noord-Holland. Leerlingen van De Cirkel deden mee aan de televisieshow 'Lang leve de muziek'. Zaterdagavond was op NPO3 te zien dat de blazersklas van De Cirkel won van andere scholen in Noord-Holland. Voor de tv-show werd de blazersklas aangevuld met een pianist, toetsenist en gitarist.

Schooldirecteur Fred van Oijen is trots op de leerlingen. Dubbeltrots is hij op leerling Aster (10) uit groep 7. Zij werd uitverkoren om door koningin Máxima geïnterviewd te worden over haar instrument. ,,Aster was bij de eerste audities al opgevallen. Zo'n klein meisje met een enorme tuba. Ze werd gevraagd om geïnterviewd te worden door een bekende Nederlander. Pas later werd bekend dat het om Máxima ging. Ik heb de eerste beelden gezien en het interview is zo leuk geworden. Het kind is belangrijker dan Máxima, het heet ook 'Hoog bezoek voor koningin Máxima'.'' Het interview met Aster is zaterdag 11 november te zien op NPO 3 om 19.30 uur.

Basisschool De Cirkel heeft al tien jaar een blazersklas. Muziekonderwijs staat er hoog in het vaandel, vertelt directeur Van Oijen. ,,Het is eigenlijk heel bijzonder dat onze kinderen muziekonderwijs onder schooltijd krijgen. Er zijn maar weinig scholen die dat doen. Wij hebben hier bewust voor gekozen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen die een muziekinstrument spelen, ook op het gebied van taal en wiskunde grotere stappen maken. Ook dansen en zingen hebben een heel positief effect op de ontwikkeling van de hersenen. En daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk.''

Op De Cirkel is het elke donderdagmiddag tijd voor creativiteit. Kinderen mogen kiezen of ze naar de blazersklas gaan of dat ze in de klas blijven voor andere creatieve opdrachten. De lessen van de blazersklas worden verzorgd door Muziek- en Dansschool Amstelveen.

De grote aanjager van 'Lang leve de Muziek' is de Stichting Meer muziek in de klas. In elke provincie gaan schoolorkesten de strijd met elkaar aan op het gebied van muzikaliteit en muziekkennis. De twaalf winnende orkesten mogen spelen in het grootste schoolorkest van Nederland. Dat orkest treedt op tijdens het Kerst Muziekgala 2017. Daarbij is ook koningin Máxima aanwezig. Het Kerst Muziekgala is op 23 december op tv te zien.