• Banketbakkers Johan Koolhaas en Steve Bouman van Prenger met het verjaardagsgebak.

    Naomi Heidinga

Speciaal gebakje voor verjaardag Amstelveen gelanceerd

AMSTELVEEN Hoe ontwerp je een gebakje speciaal voor de verjaardag van Amstelveen? De Amstelveense patissiers Koolhaas en Prenger dachten er geen twee keer over na. De kleur moet groen zijn, verwijzend naar het dna van de stad. De verkoopprijs maakten ze vriendelijk: 2,50 euro per stuk. Uiteraard is het gebak te koop in hun beide winkels en voor de foto wilden de heren poseren in het Broersepark. Johan Koolhaas: "Vaak wordt gezegd dat we een slaapstad zijn. Maar Amstelveen is voor mij een groen wellnessresort. Heel fijn om te wonen."

Aanleiding voor het speciale gebak is het evenement '24 uur Amstelveen' dat op zaterdag 25 mei, de verjaardag van Amstelveen, losbarst. Het evenement is een initiatief van wethouder Floor Gordon. Zij vroeg aan meer dan 45 organisaties om na te denken op welke manier zij inwoners de stad zouden willen laten ervaren. Het enthousiasme bleek groot, met meer dan 45 aanmeldingen van totaal verschillende activiteiten. Een flink dagprogramma op 45 locaties is het gevolg. Zo start de dag op 25 mei om 7.00 uur met een ochtendexcursie dauwtrappen in de drie heemparken, onder leiding van Walter Busse, de parkspecialist van Amstelveen, gevolgd door een champagne ontbijt in de Amsteltuin. Activiteiten buitelen daarna 24 uur lang over elkaar heen, van een excursie in de hoofdfabriek van New York Pizza en een Japanse thee ceremonie tot het beklimmen van de Urbanustoren, een yoga-klas op het dak van het gloednieuwe Cityden The Garden en backstage tours bij de Schouwburg en P60. Ook de musea Cobra en Van Der Togt doen mee. Je kunt 's avonds zelfs lasergamen in het winkelcentrum. De dag eindigt precies na 24 uur met een nachtelijke boottocht in het Amsterdamse bos.

Als datum voor het 24 uurs evenement is gekozen voor zaterdag 25 mei, de officieuze verjaardagsdatum van Amstelveen. Stadsdichter Matthijs den Hollander, ook betrokken bij de organisatie: "Op 25 mei bestaan we 620 jaar. Sommigen zeggen dat Amstelveen eigenlijk pas bestaat sinds 1967. Wat is onze identiteit? Hoe ontwikkelt de stad zich de komende 100 jaar? Hierover gaan we de 25e met Maureen van Munster en Annemieke Brouwer van de Vereniging Historisch Amstelveen in debat in twee speciale edities van talkshow BV Amstelveen op het Stadsplein. Inzet is ook of we het eens kunnen worden over de precieze ontstaansdatum. Ik nodig iedereen van harte uit mee te praten om 10.30 uur op het Stadsplein bij Day Foodbar."

Voorafgaand aan de talkshow BV Amstelveen op het Stadsplein zal Burgemeester Bas Eenhoorn om 10.15 uur een grote verjaardagstaart aansnijden, ingeleid door Slagwerkgroep Bovenkerk. Vanaf het plein vertrekken vervolgens de hele dag shuttlebusjes voor mensen die slecht ter been zijn. Ook kan men hier een deelfiets pakken naar de andere 24H-locaties in de stad.

Het speciale verjaardagsgebak is vanaf 15 mei te koop bij Koolhaas Banket (Mr. Groen van Prinstererlaan 85) en Patisserie Prenger (Amsterdamseweg 148). Voor het volledige programma van '24 uur Amstelveen' en aanmelding voor diverse activiteiten: 24h.nl/amstelveen.