• Naomi Heidinga

Stemmen op mooiste ontwerp voor fietsbrug over A9

AMSTELVEEN Amstelveen heeft een primeur: voor het eerst kunnen inwoners stemmen over een ontwerp voor de fietsbrug over de A9. De brug wordt over het verkeersplein ter hoogte van de Keizer Karelweg gemaakt. Het idee komt van wethouder Herbert Raat. ,,Normaal gesproken worden dit soort beslissingen door experts gemaakt. Bewoners hebben hierbij weinig inbreng, terwijl het toch om een belangrijke beslissing gaat. De brug wordt namelijk een icoon voor de stad." Voor bewoners is ook echt wat te kiezen: er zijn vier ontwerpen gemaakt, die wezenlijk van elkaar verschillen.

,,Ik had het idee voor een dergelijke verkiezing al langer in mijn hoofd zitten," vertelt Raat. ,,Het is ontstaan tijdens de eerste inloopavonden over de A9. Het viel me op dat inwoners veel interesse hadden in de vormgeving van de plannen. Hoe gaat het eruit zien, vroegen ze. Normaal gesproken worden dit soort beslissingen door de opdrachtgever gemaakt. Ik wilde de gemeenteraad en inwoners meer bij het project betrekken, zodat het ook hun fietsbrug wordt. Een aantal maanden geleden heb ik de verkiezing voorgesteld tijdens een stafvergadering. Dat leverde in eerste instantie gefronste wenkbrauwen op. Waarom zou je je als gemeente zoveel gedoe op de hals halen? Toen ik uitlegde waarom ik het wilde, werden mensen enthousiaster. Deze brug is namelijk niet een project van mij als wethouder, of dat van de burgemeester. De brug is van Amstelveen. Daarom moeten Amstelveners iets over de brug te zeggen hebben."

Inwoners laten stemmen op een ontwerp van een fietsbrug is nog niet eerder in Nederland gedaan. ,,We zijn echt aan het pionieren. We hebben alles zo goed mogelijk geregeld, maar het kan best zijn dat er straks iets misgaat. Er bestaat hier immers geen handboek voor. Toch wilde ik het doorzetten. Mocht er iets misgaan, dan lossen we dat wel op."

Amstelveners kunnen van 1 tot en met 14 november kiezen uit de vier ontwerpen. Ieder huishouden krijgt hiervoor twee codes. Stemmen kan via internet, de post of in belevingscentrum Amstelveen InZicht aan het Stadsplein (boven de bibliotheek). "Wanneer blijkt dat dit werkt, wil ik dit in de toekomst vaker doen bij projecten. De luiken moeten open, dit soort beslissingen moet niet meer in besloten kamers worden gemaakt, maar, indien mogelijk, door de burger."

De brug is onderdeel van het totale A9 project dat in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS) wordt uitgevoerd. ,,Ook RWS is enthousiast over het plan. Het maakt RWS niet uit welke variant gekozen wordt: ze zijn allemaal goed bekeken en veilig bevonden." Ook de kosten van de vier varianten zijn vergelijkbaar. ,,Voor de brug is een bepaald budget beschikbaar. Aan de hand van dit budget zijn de ontwerpen gemaakt."

De wethouder wil niet prijsgeven welke brug zijn voorkeur heeft. Hij roept alle Amstelveners op komende weken hun stem uit te brengen. Overigens duurt het nog even tot de brug gebouwd wordt: dit gebeurt in de laatste fase van de verbreding van de A9, tussen 2024 en 2026.

Over de A9 komen drie overkappingen: bij het Oude Dorp, bij het verkeersknooppunt Keizer Karelweg-A9 en bij het Bovenlandpad. De fietsbrug, ook bedoeld voor voetgangers, komt over het verkeersknooppunt, parallel aan de Keizer Karelweg. De brug begint bij de Ouderkerkerlaan en eindigt bij het busstation. Met deze brug wordt gemotoriseerd verkeer gescheiden van langzaam verkeer. Hierdoor ontstaat een vlottere doorstroming op het kruispunt en wordt de oversteek veiliger voor fietsers en voetgangers.

Naomi Heidinga