• Het kantoor aan Bella Donna kreeg in 2013 de Publieksprijs en en de Vakjuryprijs.

    Gemeente Amstelveen

Stemmen op woningen en gebouwen voor Architectuurprijs

AMSTELVEEN Inwoners kunnen tot en met 13 november hun stem uitbrengen voor de de Amstelveense Architectuurprijs. Ze kunnen kiezen uit zeven gebouwen die respectievelijk in de categorieën 'woningen' en 'utiliteitsbouw' (kantoren, schoolgebouwen etcetera) zijn genomineerd. Het gaat hierbij om objecten die na 2013 zijn opgeleverd.

Inwoners konden tot 21 september hun favoriete woning of ander type gebouw aanmelden. Een vakjury, onder voorzitterschap van Xander Karskens, heeft daaruit een selectie gemaakt en de genomineerden bekendgemaakt voor de Amstelveense Architectuurprijs. Op www.amstelveen.nl/architectuurprijs zijn te vinden welke panden genomineerd zijn. Het gaat om woningen aan de Graaf Aelbrechtlaan, Amsteldijk-Noord en appartementengebouwen aan de Jan Lievensweg, Straat van Messina (Cobrakwartier), Straat van Sicilië, Suze Groenweglaan en Lindenlaan/Olmenlaan.

Bij de overige gebouwen zijn genomineerd: Brede School Roelof Venema, Centrumgebied Uilenstede, het Wagener Stadion, Landschapsinrichting Uilenstede, het Stadsverwarmingsstation aan de Groen van Prinstererlaan, De 2e Montesorri/Parcivalschool aan de Lindenlaan en het VU Sportcentrum.

Inwoners kunnen tot en met 13 november een stem uitbrengen op hun favoriete gebouwen (in elke categorie één) door een e-mail te sturen naar architectuurprijs@amstelveen.nl Onder de personen die ook een motivatie voor hun keuze geven, wordt een dinercheque van 200 euro verloot, te besteden in een Amstelveens restaurant naar keuze.

Op donderdag 16 november worden de winnaars bekendgemaakt. De winnende architecten zullen tijdens een feestelijke uitreiking in het Cobra Museum hun prijs in ontvangst nemen.

Het is de tweede keer dat de Amstelveense Architectuurprijs wordt uitgereikt. Op 20 november 2013 sleepten de architecten van het kantoor aan de Bella Donna (categorie 'overige gebouwen') zowel de Publieksprijs als de Vakjuryprijs binnen. In de categorie 'woongebouwen' koos de Vakjury voor de studentenwoningen aan de Laan van Kronenburg, terwijl het publiek in grote meerderheid koos voor een woning aan de Vierlingsbeeklaan.