• Tjapko Poppens bij zijn herbenoeming als burgemeester van Wijk bij Duurstede.

    Kuun Jenniskens

Tjapko Poppens nieuwe burgemeester Amstelveen

AMSTELVEEN Tjapko Poppens (VVD) is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amstelveen. Hij wordt de opvolger van interim-burgemeester Bas Eenhoorn die op 1 oktober 2017 aantrad als tijdelijke vervanger van Mirjam van 't Veld. Tjapko Poppens (1970) is nu nog burgemeester van Wijk bij Duurstede.

Poppens is volgens Wikipedia opgegroeid in de provincie Groningen en is afgestudeerd in de Economie van landbouw en milieu aan de Universiteit van Wageningen met als afstudeerrichting bedrijfs- en bestuurskunde. In 2005 werd hij gemeenteraadslid in Deventer en vanaf 2007 was hij daar VVD-fractievoorzitter. Daarnaast was Poppens vanaf eind 2008 concerncontroller bij de gemeente Enschede. In december 2012 werd hij benoemd tot burgemeester van Wijk bij Duurstede. Tjapko Poppens is getrouwd en vader van 3 kinderen.

Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Amstelveen hadden 14 personen gesolliciteerd, 10 mannelijke en 4 vrouwelijke kandidaten. Een van de eisen die de gemeenteraad in de profielschets had gesteld was dat de nieuwe burgemeester 'in de 'herfst' van zijn/of haar carriére' moest zijn. Dat gaat in ieder geval nog niet op voor de 48-jarige Poppens.

De gemeenteraad biedt de voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. De benoeming is definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit. De installatie van de nieuwe burgemeester vindt naar verwachting plaats op 28 mei.