• www.pixabay.com

Tweetal aangehouden op verdenking van beleggingsfraude

AMSTELVEEN (ANP) De FIOD heeft twee mannen uit Amsterdam en uit Schagen (55 en 48 jaar oud) aangehouden wegens beleggingsfraude. Ze worden verdacht van witwassen, oplichting en verduistering. In het kader van deze zaak is ook onderzoek gedaan in Amstelveen.

Er is beslag gelegd op de administratie, twintig bankrekeningen, drie auto's, een goudbaar van 500 gram, geld, dure horloges en zes schilderijen. De FIOD doorzocht twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox in Amsterdam, Amstelveen en Schagen.

CERTIFICATEN Uit het onderzoek blijkt dat twee bedrijven van het duo, Anglo Dutch Mining (ADM) en Royal Gold Mining (RGM), vermoedelijk 2 miljoen euro hebben ontvangen door de verkoop van certificaten van aandelen voor de financiering van mijnbouwconcessies. Ze hadden de investeerders voorgehouden dat geld aan te wenden voor goudmijnen in Australië, Canada, Suriname en West-Afrika, maar dat gebeurde niet. Vermoedelijk is de inleg van de investeerders door beide verdachten gebruikt voor privébestedingen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten. De FIOD roept gedupeerde investeerders op zich te melden.