• Schouwburg Amstelveen

    René de Leeuw

Verbetering technische installatie kleine zaal Schouwburg

AMSTELVEEN De technische installaties in de kleine zaal in Schouwburg Amstelveen worden verbeterd. De gemeente Amstelveen verleent hiervoor 75.000 euro subsidie. De huidige kettingtakels, waarmee toneelonderdelen worden gehesen, zijn afgekeurd en aan vervanging toe. In plaats daarvan krijgt de kleine zaal nu een trekkenwand.

Een trekkenwand is veiliger, efficiënter, voldoet aan de Arbo-eisen en geeft meer kwaliteit aan de voorstelling. Daarom werken andere theaters anno 2019 al met een dergelijke hijsinstallatie. Bijvoorbeeld Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Maar ook de grote zaal van de Schouwburg heeft er al één.

Een deel van het benodige geld is afkomstig uit het onderhoudsbudget van de afdeling Vastgoed van de gemeente. Dit budget is echter niet toereikend voor de trekkenwand. Daarom komt de 75.000 euro uit de in 2006 door de Amstelveense gemeenteraad vastgestelde reserve. Hiermee kunnen culturele instellingen aanpassingen aan gebouwen bekostigen om de kwaliteit van de diensten en uitbreiden van de mogelijkheden te realiseren.

"We zijn trots op onze Schouwburg," aldus wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur). "Veel inwoners, maar ook bezoekers van buiten gaan hier naar het theater. Deze subsidie is een belangrijke en noodzakelijke aanpassing aan de kleine zaal. Niet alleen voor de kwaliteit van de voorstellingen maar ook voor de veiligheid van de medewerkers."

De Schouwburg is één van de best bezochte culturele instellingen van Amstelveen. In 2018 bezochten 10.865 bezoekers de 94 voorstellingen in de kleine zaal en 60.977 bezoekers 142 voorstellingen in de grote zaal. De filmzaal trok in 2018 ruim 30.000 bezoekers bij 933 films.