• Ziekenhuis Amstelland

Vernieuwde Joodse afdeling ziekenhuis feestelijk geopend

AMSTELVEEN Burgemeester Bas Eenhoorn heeft donderdag de vernieuwde Joodse afdeling in Ziekenhuis Amstelland geopend door het aanslaan van een door industrieel designer Piet Cohen (1935) ontworpen mezoeza. Dat is een kokertje met daarin een perkamentrolletje met een tekst uit de Tora (de vijf boeken Mozes). Volgens traditioneel Joods gebruik wordt dit op de deurposten aangebracht. Een nieuwe woning wordt dan ook ingewijd met het aan-
brengen van een mezoeza aan de deurposten.

Bij de vernieuwing werd de Joodse afdeling van het ziekenhuis in twee afdelingen gesplitst om een efficiëntere patiëntenstroom te creëren. Zo ontstond het vernieuwde deel in de Kliniek Beneden.

Piet Cohen heeft speciaal voor Ziekenhuis Amstelland objecten ontworpen die alle een speciale Joodse feestdag uitbeelden. Deze worden permanent tentoongesteld. Met deze door de burgemeester geopende expositie wordt invulling gegeven aan het specifieke Joodse karakter van de afdeling. Het ziekenhuis is er trots op om van een groot designer de werken permanent te mogen exposeren. 

Het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis fuseerde in 1978 met de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging in Amsterdam. Daaruit is Ziekenhuis Amstelveen ontstaan. In 2005 kreeg het zijn huidige naam Ziekenhuis Amstelland. Het is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast krijgen joodse patiënten de mogelijkheid de Joodse gebruiken te continueren die zij van huis uit gewend zijn. De Joodse afdelingen in Ziekenhuis Amstelland zijn uniek voor de Joodse zorg in Nederland (en zelfs Europa).