• Naomi Heidinga

Viering van Vrouwendag in Amstelveen groter dan ooit

AMSTELVEEN Internationale Vrouwendag wordt in Amstelveen groter dan ooit gevierd. Met onder meer een fototentoonstelling in het Cobra Museum, een symposium, foodfestival in P60 aan het Stadsplein en meer dan vijftien activiteiten, vragen de organisatoren aandacht voor de ongelijke positie van vrouwen in de wereld.

¨'Waarom we het hier over moeten hebben? Dat je die vraag stelt is het typische uitgangspunt van een bevoorrechte man.¨ De Amstelveense Liz Early is fel. In het dagelijkse leven zet ze zich in voor kwetsbare meisjes in de sloppenwijken van Nairobi. Met de organisatie van de Internationale Vrouwendag wil ze het onderwerp dichter bij huis op de kaart zetten.

Early: ¨Weet je dat we voor hetzelfde werk minder betaald krijgen? Dat is geen verzinsel, dat is gewoon een feit. Je moet écht even naar het item 'topvrouwen' van Lubach kijken. Lachen uiteraard, maar het geeft pijnlijk precies aan hoe het is gesteld in Nederland. Het wettelijke streefcijfer van 30 procent vrouwen in topfuncties wordt voor het derde jaar niet gehaald.'

DIALOOG Initiatiefnemer Leslie Doornik: ¨We willen de dialoog met mannen aangaan. Dus, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, willen wij juist dat mannen wél naar alle activiteiten komen.¨ Naar de speciale editie van de talkshow BV Amstelveen bijvoorbeeld, met een mini-college van gedragswetenschapper Marius Rietdijk. Wethouder Floor Gordon spreekt eerder die dag op een symposium in het Cobra Museum.

PORTRETTEN De viering van Vrouwendag (8 maart) vindt gedurende drie dagen plaats op meerdere locaties. Zo opent in het Cobra Museum een tentoonstelling van kunstfotograaf Anette Brolenius. Zij maakte 20 portretten van vrouwenrecht-activisten, waaronder een portret van gyneacoloog Dennis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, die in Congo oorlogsslachtoffers opereert.

AMBITIE Ook Participe Amstelland, de Bibliotheek en de gemeente zijn naast andere sponsoren bij de organisatie betrokken. Ritika Mehra, bekend van TEDx Amstelveen, leidt op donderdag een door de Rabobank georganiseerde workshop over ambitie. Mehra: ¨We willen twee dingen bereiken tijdens deze dagen: erkenning van vrouwen, maar ook vieren.¨ Kunstenaar Pascal Lefebvre: ¨Het verstand van een mens is niet vrouwelijk of mannelijk. Als we écht naar elkaar luisteren worden maatschappij en bedrijfsleven zich bewust van wat de waarde van vrouwen is.¨

PROGRAMMA]

Donderdag 7 maart 18.00 tot 21.00 uur: Rabobank workshop.

Vrijdag 8 maart 10.00 uur: multiculturele koffieochtend in Buurtkamer Lindenlaan; 10.00-16.00 uur: Bewustzijnsmarkt op het Sandbergplein (voor Cobra Museum); 13.00 uur: Symposium 'SHEroes' in het Cobra Museum over gendergelijkheid; 17.30 uur: speciale editie talkshow BV Amstelveen in P60 met kunstfotograaf Anette Brolenius en Marius Rietdijk; 18.00 uur: Friday Food Festival in P60 aan het Stadsplein; 19.30 uur: Paradise Party in P60 met De meiden van Halal en het Francisca Burgos Quinteta.

Zaterdag 9 maart 10.00 tot 17.00 uur: Lady's Event Winkelcentrum Waardhuizen; 13.15 tot 16.00 uur: Ahmadiyya Moslim Gemeenschap n wijkcentrum Alleman met o.a presentaties over positie van vrouwen in de islam en het dragen van een hoofddoek.

De foto-expositie ´Unsung, met 20 portretten van Internationale Vrouwenrechtenactivisten van Anette Brolenius is van 3 maart tot 30 juni te zien in het Cobra Museum. Bibliotheek Stadsplein toont op 8 maart van 10.00 tot 18.00 uur foto's en teksten van heldinnen die bekendheid kregen met uitspraken of daden. Bezoekers kunnen een ode schrijven aan hun persoonlijke heldin.

Zie voor heet volledig programma: eventbrite.nl (zoekterm: Amstelveen). Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Matthijs den Hollander