• Griet Snoek stond 33 jaar lang op vrijdag en zaterdag in de viskiosk bij winkelcentrum Waardhuizen.

    Naomi Heidinga

Viskiosk Waardhuizen stopt

AMSTELVEEN "Ik bel al over de datum heen," aldus Griet Snoek. Het is één van de redenen waarom ze stopt met de verkoop van vis in een kiosk bij winkelcentrum Waardhuizen. 33 jaar stond ze elke vrijdag en zaterdag achter de toonbank. Jaren met haar man, tot hij overleed. Nu staat Jacqueline haar bij, die ook bij de speelgoedwinkel werkt. Maar ze staat ook weleens alleen. En dat wordt een beetje teveel.

13 juli is de zaak voor het laatst open. Tot teleurstelling van haar klanten. Vaste klant Joke zit rustig op haar harinkje en salade te wachten. "Kan ik je adres niet krijgen, dan kunnen we nog een beetje contact houden." Veel van haar klanten komen al jaren naar haar kiosk. Ze heeft ze zien opgroeien, is ouder met ze geworden.

Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan. Maar als ze hoort dat een klant de redactie heeft getipt, gaat ze toch overstag. "Het begon bij het tweejarig bestaan van het winkelcentrum. We werden uitgenodigd om met een viskraam op het feest te staan. Dat beviel zo goed, dat we een kiosk hebben gemaakt. In die tijd was het winkelcentrum een stuk levendiger dan nu. Er zaten drie banken, een bakker, bloemist, groenteman en een slijterij." Het winkelcentrum is nu minder in trek. De panden raakten leeg, de een na de andere specialist vertrok. "Al heb ik qua klandizie niet te klagen gehad."

"Veel mensen kwamen speciaal hier een harinkje halen. Je hebt de beste kwaliteit haring van Amstelveen, zeiden ze altijd." Of dat zo is, weet ze niet. "Daar kan ik niet over oordelen." Klanten vragen haar waar ze straks hun haring moeten halen. Ook daar moet ze het antwoord op schuldig blijven. Wat de kwaliteit van haar vis ten goede kwam, was dat ze alles zelf deed. Van garnalen pellen tot aal fileren.

Het is mooi geweest, vindt ze. Het op en neer reizen vanuit Volendam. En als straks de winter er weer aankomt.. Ergens is het wel jammer, maar als ze door zou gaan, zou de kiosk moeten worden opgeknapt. "Vorig jaar kreeg ik het bericht van de gemeente dat ze de kiosk zoals deze nu is, gedogen. Maar als ik stop, moet de kiosk weg. Dan mag er alleen een verrijdbare kraam staan." Ze wil al haar klanten hartelijk danken. "Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan."

Naomi Heidinga