• Cathelijn Dieleman (Willem-Alexanderschool), Mascha Wijnands (De Pioniers), Fred van Ooijen (De Cirkel), Arjan Gerritsen (VVD).

    VVD Amstelveen

VVD: ´Aanpak scholencomplex Orion nodig´

AMSTELVEEN Het scholencomplex aan de Orion in Middenhoven voldoet volgens de VVD niet meer aan de eisen van deze tijd. Het complex waarin de basisscholen Willem-Alexander, De Cirkel en De Pioniers zijn gevestigd, is volgens de partij toe aan een verregaande upgrade.

¨Sinds twee jaar gaat mijn zoon daar ook naar school. Tijdens de gesprekken met ouders op het schoolplein kwam de staat van het complex regelmatig ter sprake. Dat was voor mij aanleiding het gesprek aan te gaan met de directeuren van de basisscholen,¨aldus VVD-kandidaat raadslid Arjan Gerritsen.

Het bestaande scholencomplex is volgens hem fysiek verouderd en niet klaar voor de toekomst. De klaslokalen zijn te klein, de open ruimten zijn schaars en het binnenklimaat is slecht reguleerbaar. Voor initiatieven om het onderwijs te vernieuwen en te laten voldoen aan de eisen van deze tijd is feitelijk geen plek.

Na een dip in het aantal leerlingen rond 2010, is het aantal leerlingen de afgelopen jaren weer sterk toegenomen; met de realisatie van een dependance en extra klaslokalen in de voormalige Bibliotheek Middenhoven tot gevolg.

De betrokken schoolbesturen zijn van plan om binnenkort grondig onderhoud uit te laten voeren. Onderdeel daarvan is een grote gevelrenovatie, waarbij onder meer hoogwaardig dubbel glas wordt geplaatst. Volgens Gerritsen vraagt de benodigde upgrade echter ook om een uitbreiding op de bestaande locatie om grotere klaslokalen, open ruimten bestemd voor 'taal- en rekenpleinen' en de concentratie van alle groepen in één gebouw mogelijk te maken. Hierbij kan gedacht worden aan het realiseren van een opbouw op het bestaande complex. Gerritsen (VVD): ¨Het volgende college van B en W moet hier wat mij betreft in de komende jaren snel werk van maken en haar verantwoordelijkheid nemen. Als het aan de VVD ligt, moet het scholencomplex voor het eind van de volgende raadsperiode toekomstbestendig zijn.¨

Als de aanpak van het scholencomplex gecombineerd wordt met het verduurzamen van het complex, kan de gemeente volgens hem tevens invulling geven aan haar duurzaamheidsambities. De ruimte die vrij komt in de dependance of oude bibliotheek kan volgens Gerritsen benut worden voor nieuwe onderwijsinitiatieven, zoals zogenaamde taalklassen'.