• VVD Amstelveen

VVD: ´Tijd voor informatie over project A9´

AMSTELVEEN 'Het duurt nog tot naar verwachting 2020 totdat de werkzaamheden aan de A9 starten, maar de zorgen van omwonenden zijn er nu al. Nu de aanbesteding van het project is gestart, is het perfecte moment daar om als gemeente actief omwonenden te informeren'.

Dat stelt VVD-kandidaat raadslid Arjan Gerritsen. Hij heeft hierover In samenspraak met huidige VVD-woordvoerder Walter Vervenne vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Raat in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Gerritsen noemt het lovenswaardig hoe op dit moment al wordt gecommuniceerd over het project. Boven de bibliotheek in het Stadshart is een informatiecentrum ingericht en via internet en nieuwsbrieven worden geïnteresseerden geïnformeerd. Rijkswaterstaat en de gemeente werken hierin samen. De concrete zorgen van omwonenden zijn daarbij volgens hem echter nog onderbelicht gebleven. "Het gaat vaak om hele praktische zaken: gaat er bouwverkeer door mijn straat rijden? Wordt eventuele schade aan mijn woning vergoed? ‘Dit is omgevingsmanagement in het klein, maar ontzettend belangrijk’, aldus Gerritsen, zelf omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.

De gemeente heeft bij de aanbesteding haar eisen gesteld waarbinnen de aannemer straks zijn werkzaamheden moet uitvoeren. Omdat de aanbesteding inmiddels is gestart, is ook duidelijk welke eisen de eindstreep hebben gehaald. Gerritsen: ‘het ideale moment dus om de communicatie hierover richting met name omwonenden concreter en persoonlijker te maken’. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de gemeente heeft geëist dat er géén bouwverkeer over het onderliggend wegennet mag rijden. Voor omwonenden en andere belanghebbenden is deze informatie vaak nog onbekend, maar voor het goed informeren en (gedeeltelijk) wegnemen van de bestaande zorgen niet minder belangrijk.