• René de Leeuw

VVD Amstelveen pleit voor spreiding van groei Schiphol

AMSTELVEEN VVD Amstelveen blijft pleiten voor spreiding van de groei van Schiphol naar andere luchthavens in Nederland. Dit naar aanleiding van het bericht van de landelijke VVD gisteren dat Schiphol harder wil laten groeien dan afgesproken. Eerder al gaf de Amstelveense fractie aan zich zorgen te maken over de snelle groei van Schiphol. 

"Het belang van Schiphol staat voor VVD Amstelveen niet ter discussie. De luchthaven is een belangrijke motor voor zowel de regionale als de landelijke economie. Tegelijkertijd zien we dat de groei van Schiphol niet onbeperkt door kan gaan. Er is meer aandacht nodig voor veiligheid en overlast voor omwonenden", aldus VVD gemeenteraadslid en woordvoerder Schiphol Janneke Leegstra.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in april nog dat bij alle discussies over de groei van Schiphol te weinig naar veiligheid wordt gekeken. Het gaat met name om mogelijke botsingen bij starts, landingen en taxiën.

Ook bij inwoners van Amstelveen nemen de klachten over geluidsoverlast toe. In totaal werden in 2017 25.130 klachten genoteerd door Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Vanuit geen enkele andere gemeente zijn er zo veel bezwaren gekomen. "Je ziet dat de overlast in Amstelveen toeneemt. Mensen uit alle delen van het land, waaronder Lelystad, maken deze zomer ongetwijfeld weer graag gebruik van de goedkope vakantievluchten op Schiphol. We pleiten er enkel voor dat de lasten wat eerlijker verdeeld worden," aldus Leegstra.

De VVD vraagt het college zich in te zetten voor meer aandacht voor veiligheid en geluidsoverlast die ervaren wordt door inwoners van Amstelveen. Waar nodig zullen volgens de liberalen in samenwerking met Schiphol maatregelen moeten worden getroffen.