VVD en D66 vragen uitstel dienstregeling Connexxion

AMSTELVEEN VVD en D66 vragen het college van B en W zich in te zetten om de invoering van de nieuwe dienstregeling van Connexxion te verplaatsen van 10 december naar een later tijdstip, bijvoorbeeld 18 april 2018. Dit naar aanleiding van meldingen van verontruste inwoners die zich zorgen maken over de bereikbaarheid van hun buurt. De vraag is overigens in hoeverre hun verzoek haalbaar is, want de voorbereidingen voor invoering van de nieuwe dienstregeling verkeren in een vergevorderd stadium.

´De fracties in de gemeenteraad worden erdoor de verontruste inwoners terecht gewezen op de vele problemen die met hun bereikbaarheid te maken hebben,´ stellen VVD en D66. ´Als voorbeeld de bewoners van Dignahoeve en Zeelandiahoeve, die ongerust zijn over het kwijtraken van hun directe verbinding via buslijn 199 met Ziekenhuis Amstelland en de omliggende verzorgingscentra. De wijken Waardhuizen en Middenhoven voorzien grote problemen nu de buslijnen 149 en 199 gaan verdwijnen uit deze wijken en er slechts een buslijn 174 voor terugkomt, waardoor een directe verbinding met Schiphol en Amsterdam Arena verdwijnt.´ Een ander voorbeeld is de nieuwbouwwijk in Bovenkerk waar buslijn 199 straks niet meer doorheen rijdt en bewoners er een slechter bereikbare halte voor terugkrijgen.´

Op 21 november gaven B en W aan dat zij alle klachten inventariseren. ´Het college zal daarna in overleg gaan met de betrokken partijen om de knelpunten eruit te krijgen. Maar het probleem is nu dat de nieuwe concessie al op 10 december ingaat en overleg weliswaar op vrijdag 1 december zal plaatsvinden, maar te laat om op tijd successen te boeken,´ aldus VVD en D66. Ze wijzen erop dat Connexxion ook 4 maanden meer tijd nodig heeft om elektrisch te gaan rijden en deelfietsen te plaatsen. ´Zij houden zich niet aan de gemaakte afspraken en waarom wij dan wel…´

Eerder dit jaar, op 22 mei, hielden Connexxion en de Vervoerregio Amsterdam een informatie-avond over het Vervoerplan 2018. Daar werd grote ontevredenheid verwoord over delen va het plan. Naar aanleiing van de reacties werd toen een afspraak gemaakt met Connexxion en Vervoerregio om buslijn 199 wel na 20.00 uur en het weekend te laten rijden naar Schiphol en om de halte Graaf Florislaan te handhaven.

Nu 10 december 2017 zeer dichtbij komt, heeft Connexxion aan de Amstelveense inwoners een bevestiging van haar geplande routering en haltering gestuurd. Naar aanleiding daarvan worden de fracties in de gemeenteraad door de verontruste inwoners opnieuw gewezen op diverse problemen met betrekking tot de bereikbaarheid.