• Naomi Heidinga

VVN wijst in Stadshart op gevaar afleiding in verkeer

AMSTELVEEN Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft zaterdag in het Stadshart de jaarlijkse BOB-actie gehouden, gericht tegen het gebruik van alcohol door bestuurders. Belangstellenden konden er terecht voor informatie en er kon een ogentest worden gedaan. Ook kon men achter het stuur van een rijsimulator ontdekken hoeveel invloed afleiding heeft op het rijgedrag.

De BOB-actie is bij het grote publiek inmiddels wel bekend. ,,Toch zijn er mensen die niet precies weten hoeveel alcohol ze maximaal mogen gebruiken,"aldus Nico van Hasselt, voorzitter van de VVN afdeling Amstelveen en Amstelland. Een groter probleem is het gebruik van het mobieltje tijdens het rijden. ,,50 procent van de ongevallen heeft hier meer te maken," aldus een vrijwilliger.

Hoe groot de invloed van afleiding is op het rijgedrag, ondervinden mensen in de rijsimulator. Bestuurders krijgen zes keer een stopopdracht, terwijl ze worden afgeleid door een vrijwilliger die constant tegen ze kletst. Daardoor wordt de remweg een stuk langer. ,,Het praten had veel meer effect dan ik had verwacht," vertelt Remco. Hij komt net uit de bestuurdersstoel. ,,En dat bij ideale omstandigheden."