• Het Taalhuis in Bibliotheek Stadsplein.

    Het Taalhuis

Week lang extra aandacht voor laaggeletterdheid

AMSTELVEEN Stichting Lezen & Schrijven houdt van 4 tot en met 10 september weer de Week van de Alfabetisering om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Lokaal houdt het Taalhuis Amstelland in samenwerking met Bibliotheek Amstelland en de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer in deze week meerdere activiteiten om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Zo opent wethouder Maaike Veeningen op dinsdag 5 september tussen 15.30 en 17.00 uur het Taalcafé in bibliotheek Stadsplein. Na de eerste succesvolle maanden van het Taalcafé in Aalsmeer zal dit initiatief ook in de bibliotheek Amstelveen Stadsplein van start gaan. Laaggeletterden en anderstalige Nederlanders kunnen hier binnenlopen om laagdrempelig beter de Nederlandse taal te leren.

Op donderdag 7 september opent wethouder Veeningen tussen 16.00 en 17.30 uur het Taalpunt bij het Werkplein in het gemeentehuis. Dit ter aanvulling op bestaande taalpunten, zoals in Buurtkamer KKP.

Zondag 10 september leest Marieke Smithuis van 13.00 tot 14.00 uur voor aan kinderen van De Taalvijver in Bibliotheek Stadsplein. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door stichting Wereldbuur en De Lions Mingle.

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij lopen tegen veel problemen aan, onder meer bij solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken, maar ook bij voorlezen aan een kind.

Wie mee wil helpen om iets te doen aan laaggeletterdheid kan langskomen bij het Taalhuis in de Bibliotheek Stadsplein en in gesprek gaan om uit te vinden op welke manieren hulp geboden kan worden. Dat kan onder meer door voor te lezen in de klas van eigen kind, bij een gezin thuis of door zich beschikbaar te stellen als taalcoach. Alle hulp is volgens het Taalhuis welkom.