• Anko Stoffels

Wethouder Gordon lanceert site over bomen op Boomfeestdag

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon lanceert vandaag op Nationale Boomfeestdag de nieuwe webpagina Bomen van de gemeente Amstelveen. De 31.000 bomen die als een rode draad door de stad lopen zijn van groot belang voor de leefbaarheid. Met de website laat de gemeente zien wat zij doet om het groene karakter van Amstelveen te behouden.

Maar ook dat het in bepaalde gevallen onvermijdelijk is om bomen te kappen. Het streven is om voor iedere gekapte boom een nieuwe terug te planten. Net zoals vandaag in het Amsterdamse Bos is gedaan met basisschoolleerlingen uit Amstelveen en Amsterdam.

VOETBALVELDEN In heel Nederland planten kinderen vandaag ruim 200.000 bomen ofwel tachtig voetbalvelden vol. In het Amsterdamse Bos waren kinderen aanwezig uit groep 6 van de Amstelveense basisschool De Schakel en de Olympiaschool uit Amsterdam. Samen met wethouders Gordon en Laurens Ivens uit Amsterdam hebben zij zes bomen geplant.

Elk jaar vieren beide gemeenten samen Boomfeestdag in het Amsterdamse Bos. Doel van deze dag is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten onder het motto 'Ieder kind een boom'. "Het is zo belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe waardevol bomen en de natuur zijn voor onze leefomgeving", aldus wethouder Gordon.

KENNIS "Als zij eenmaal enthousiast hierover zijn gemaakt, brengen zij deze kennis weer over op anderen. Nu en in de toekomst. Je ziet dat ook kinderen een stem willen in de discussie over het klimaat. Ik vind het geweldig dat vandaag op Boomfeestdag de Kinderklimaattafel plaatsvindt, waarbij zij in gesprek gaan met politici en het bedrijfsleven over hun ideeën voor een betere wereld. Kinderen zijn de toekomst. Zij moeten zich straks inzetten voor een duurzame samenleving."

Wethouder Gordon grijpt vandaag meteen aan om de webpagina over bomen te lanceren. Hierop komt alle informatie omtrent bomen samen. Dit idee is mede ontstaan door de motie Bomenkap in Beeld die eind vorig jaar is aangenomen door de gemeenteraad.

INFORMEREN "De motie maakt duidelijk hoe belangrijk het is de bewoners goed te informeren over wat wij doen", zegt de wethouder. "Bomen zorgen voor emotie. En dat is terecht. Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Het is daarom belangrijk transparant en tijdig te informeren over het onderhoud, kappen en aanplanten van gemeentelijke bomen."

Vanaf dit jaar wordt bij de aankondiging van projecten op de pagina's van stedelijke ontwikkeling en werk in uitvoering expliciet genoemd welke bomen worden behouden, waarom en welke bomen worden gekapt en hoeveel bomen we terug planten.