• Gemeente Amstelveen

Wethouder neemt boek over autisme in ontvangst

AMSTELVEEN De Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) heeft deze week het boek 'Autisme is een zegen' in ontvangst genomen van de 87-jarig Ferrian Jonker. Hij heeft het boek helemaal met de typemachine geschreven. Ferrian Jonker kwam er pas op late leeftijd achter dat hij een vorm van autisme had.

"Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp," aldus wethouder Van Ballegooijen. "Meer dan 200.000 mensen hebben een vorm van autisme. Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. De oorzaak weet de wetenschap nog niet precies, maar erfelijkheid speelt een grote rol. Autisme is niet te genezen en de behandeling richt zich op het leren omgaan met de beperkingen en op het aanpassen van de omgeving.

Ferrian Jonker schrijft in zijn boek: "Autisme is niet een negatieve afwijking. Soms zijn gedragingen van autisten niet altijd te doorgronden. Een creatief iemand lijkt eerst wat rommelig, maar er komt toch vaak iets moois uit naar voren. Iemand met autisme kan zich vaak heel goed concentreren op een taak, zoals bijvoorbeeld rekenen of ingewikkelde computerprogramma's schrijven. Bekende genieën, zoals Einstein en Newton, hadden vaak ook een vorm van autisme. We moeten daarom alle kinderen goed onderwijs geven, want wie weet schuilt er achter ieder kind wel een toekomstige genie."