• Floor Gordon met Armelle Rouyere van Safe Spaces en dagvoorzitter Emmelie Zipson.

    Gemeente Amstelveen

Wethouder op Vrouwendag: 'Emancipatie nog niet voltooid'

AMSTELVEEN Amstelveen besteedt dit jaar veel aandacht aan Internationale Vrouwendag (vrijdag 8 maart). Op deze  dag opende wethouder Floor Gordon (Emancipatie) het symposium SHEroes Live in het Cobra Museum met als thema 'Heldinnen'. SHEroes staat ook synoniem voor helden én heldinnen; want gendergelijkheid bereik je volgens de wethouder alleen als mannen en vrouwen samenwerken.


Verschillende culturele instellingen rondom het Stadsplein besteedden vrijdag aandacht aan Internationale Vrouwendag. Zo was op het Sandbergplein voor het Cobra Museum een Bewustzijnmarkt te bezoeken en hangt de komende tijd in het Cobra Museum het werk van bekende vrouwelijke fotografen. Op het symposium sprak naast wethouder Gordon, Peninah Musyimi over vrouwenemancipatie in haar thuisland Nairobi en vond een paneldiscussie plaats over gendergelijkheid.


Wethouder Gordon sprak in haar speech over het belang van Internationale Vrouwendag. Door eigen ervaringen waarbij zij te maken kreeg met kansenongelijkheid, sociale onrechtvaardigheid en seksisme is ze vrouwenemancipatie in een ander licht gaan zien. ""Ik heb eigenlijk heel lang gedacht dat de vrouwenemancipatie wel voltooid was", zei wethouder Gordon. "Maar de Nederlandse vrouw slaagt er nog onvoldoende in echt te integreren in de mannenmaatschappij. Vrouwen werken minder uren, hebben minder goede banen en krijgen in dezelfde baan fors minder betaald. De invloed van vrouwen in het bedrijfsleven, de media en politiek is nog te klein. Vrouwenemancipatie is nog niet voltooid."

De integrale tekst van de speech is hier te lezen .