• Wethouder Herbert Raat in gesprek met een van de leden van ´We Are Here´ in gekraakt kantoorpand.

    Gemeente Amstelveen

Wethouder Raat over kraakactie: ´Hier zitten we niet op te wachten´

AMSTELVEEN De vluchtelingengroep 'Wij zijn hier' (We are Here) heeft in de nacht van maandag op dinsdag het leegstaande kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan 114 gekraakt. Het gaat om zestig uitgeprocedeerde vluchtelingen die tot maandag vertoefden in gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Daar moesten ze van de rechter per 1 juni weg zijn. De gemeente Amsterdam gaf hun vervolgens nog tot maandag 12.00 uur de tijd om te vertrekken. De afgelopen dagen zijn vergeefse pogingen ondernomen om andere panden in Amsterdam te kraken. Uiteindelijk is de groep neergestreken aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen.

Volgens een woordvoerder van de krakers is het nog onduidelijk hoe lang ze in Amstelveen zullen blijven. Burgemeester Bas Eenhoorn vertoeft momenteel in het buitenland. Daarom handelt eerste locoburgemeester Herbert Raat de zaak af. Dinsdagmorgen had hij uitgebreid contact met de politie en bezocht ook dinsdagmorgen het pand om met de krakers te spreken. "Ik maak me hier grote zorgen over," zei hij. "Op dit soort acties zitten we in Amstelveen echt niet te wachten, vooral ook met het oog op de openbare orde. Dit is ook niet de manier om voor uitgeprocedeerde mensen actie te voeren. Voor de procedures gelden wettelijke regels." Het kantoorpand staat op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor een wooncomplex van negen bouwlagen hoog, waarin 290 appartementen moeten komen. De krakers betreft een groep vluchtelingen die al bijna zes jaar actie voert voor een ander asielbeleid in Nederland. Hoewel ze zijn afgewezen, beschouwen zij zichzelf niet als 'uitgeprocedeerd'. Ze kunnen niet worden uitgezet, krijgen geen onderdak van de overheid en mogen ook niet werken. Ze willen zich niet verborgen houden, maar openlijk laten zien en aan de kaak stellen in wat voor situatie zij verkeren.

D66 De fractie van D66 Amstelveen heeft via ee persbericht gemeld dat de partij is geschrokken van het kraken van een kantoorpand aan de Mr. G. Groen van Prinstererlaan 114 door de groep We Are Here. De partij wil dat het college van B en W al het nodige gaat doen om illegale situaties te beëindigen. Ook gaat D66 het college aansporen om op korte termijn met de gemeente Amsterdam en het ministerie in overleg te treden om een oplossing te vinden voor uitgeprocedeerde asielzoekers.  

De D66-fractie dat het college in samenwerking met het OM de situatie op korte termijn gaat bekijken. D66 is vooral bezorgd over onveilige situaties in het pand en in de omgeving. D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven: "In Nederland is kraken bij wet verboden. Als overheid hebben wij de plicht wetten na te leven en illegale situaties niet in de hand te werken. Indien er strafbare feiten zijn gepleegd moeten het college van Ben W en het OM op korte termijn optreden". In de commissievergadering van komende donderdag wil D66 de situatie met het college van B en W bespreken.